Hundpojken årets bästa ljudbok

Oct 6th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Notis

LjudboklogoEva Hornung från Australien har tillsammans med skådespelaren Jonas Malmsjö skapat årets bästa ljudbok, Hundpojken, och får Stora Ljudbokspriset

– Det är en stor ära att koras som vinnare av detta pris och det gläder mig verkligen. Böcker kan korsa alla gränser, nå alla läsande kulturer, om innehållet är angeläget och ämnet universellt. Jag hoppas att Hundpojken är en sådan bok, säger Eva Hornung.

Juryns motivering lyder:
En otäck och omtumlande men ändå inte nattsvart berättelse som berör så starkt att man måste lyssna vidare. Mitt i det otäcka finns även värmen och kärleken vilket gör att den känns väldigt realistisk. Sättet att beskriva och tolka koder utifrån hundens och människans perspektiv gör att hundägaren ser sin hund ur ett nytt perspektiv. Det gör också att man börjar ifrågasätta mänskligt beteende. Jonas Malmsjö står inte i vägen för berättelsen utan låter den utvecklas då han med sin säregna melodi läser dessa långa passager. Den suggestiva och innerliga uppläsningen passar mycket bra till historien.  En bok man längtar till!

Jonas Malmsjö– Jag är både glad och hedrad över att vinna Stora Ljudbokspriset för min inläsning. Jag är framförallt väldigt glad över denna bekräftelse på att jag lyckades förmedla berättelsens säregna stämning, säger Jonas Malmsjö.

Priset består av ett stipendium på 50 000 kr som delas lika mellan författaren och uppläsaren samt var sitt konstverk. Även översättaren Anna Sandberg uppmärksammades under ceremonin.

Finaljuryn bestod av Anna Falck, vd för Bok och Bibliotek, Caroline af Ugglas, artist och ljudboksälskare, Hamadi Khemiri, skådespelare och uppläsa,
Herman Lindqvist, författare, historiker och journalist, Jenny Strömstedt, journalist och programledare TV4, samt Lotta Bromé, journalist och programledare SR.

Tidigare vinnare:
2011 Kriget är slut, författare och uppläsare Morgan Alling
2010 100‐åringen som klev ut genom fönstret och försvann, författare Jonas Jonasson, uppläsare Björn Granath
2009 Ett annat liv, författare och uppläsare Per‐Olov Enquist

Eva Hornung

Eva Hornung. Foto Raghid Nahhas

Jonas Tellander

Nytt för i år var det hederspris som gick till Jonas Tellander för sin unika tjänst Storytel, ett Spotify för ljudboken.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22