Hjältesaga

Dec 19th, 2018 | By | Category: 2018-12 dec, Notis

Omslag till Heja PerssonVi på Dast är svaga för hjältesagor och i sin nya bok Heja Persson! med underrubriken Samisk triumf i Vasaloppet (Arx Förlag) presenterar idrottshistorikern Isak Lidström en osannolik sådan. Den samiske vargjägaren J-A Persson kan jämföras med greken Feidippides, han som sprang från Maraton till Aten för att berätta om atenarnas seger över perserna. Han dog på kuppen och startpunkten fick ge namn åt ett idrottsevenemang där folk springer futtiga fyra mil.

Skidåkaren Persson var av segare virke än Feidippides. När Vasaloppet var ungt var det meningen att Persson skulle delta. När det var dags att åka till Dalarna var han ute och fiskade och måste hämtas. Han tog på skidorna i Skerfa och stakade iväg de 20 milen till Jörn. Därifrån tog han tåget till Mora och skidade vidare de nio milen till Sälen där han vände, åkte Vasaloppet åt andra hållet. Och vann!

Den muntliga traditionen gör dessutom gällande att han på hemvägen åkte skidor från Jörn till Arjeplog.

Isak LidströmLidström berättar om denne märklige man och dessutom om Vasaloppets historia på ett sätt som lyckats intressera till och med en idrottsokunnig (för att inte säga ointresserad) människa som jag. Lidström skriver bra och medryckande och kan sitt ämne efter att ha skrivit många artiklar om skidåkningens historia och gett ut boken Zorn, kyrkloppen & idrottsrörelsen. Kampen om längdskidåkningen i Vasaloppets förhistoria 2015. Isak Lidström föddes 1988 och är doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22