Henning Mankell får Drottning Kristina-priset

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Notis

Henning MankellDen svensk-spanska handelskammaren i Madrid har i år beslutat att den 14 mars utdela Drottning Kristinapriset till den spanske arkitekten Santiago Calatrava och författaren Henning Mankell för deras stora insatser av främjandet av de kulturella relationerna mellan Spanien och Sverige. Mankell har sålt cirka 1.000.000 böcker i Spanien och Santiago Calatrava ligger bland annat bakom Turning Torso i Malmö.

Priset instiftades av den svensk-spanska Handelskammaren i Madrid år 2003 för att uppmärksamma två mottagare som utmärkt sig för att främja de ekonomiska och kulturella relationerna mellan Sverige och Spanien. Drottning Kristina hade under 1600-talet en mycket speciell relation med Spanien, särskilt med den spanske kungen Filip IV:s hov. Drottningens be-undran för Medelhavskulturen resulterade bland annat i förvärvet av en stor skulptursamling i Rom som idag finns att se på Pradomuséet i Madrid.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22