Första Helga-priset till Anne Swärd
Jan 17th, 2016 | By ansvarig | Category: 2016-01 jan, NotisVid en ceremoni i Scandic Star Hotell i Sollentuna lördagen den 16 januari 2016 utdelades Skönlitterära författarskapet Stockholm Nords utmärkelse, det nyinstiftade Helga-priset, till författaren och kulturjournalisten Anne Swärd.
Litteraturpriset består av en Helgaskulptur i glas av konstnären Anders Wingård samt ett diplom. Dagen då priset utdelas är väl vald eftersom författaren Hjalmar Söderberg, som skrivit om Helga i romanen Doktor Glas, har namnsdag då.
Anne Swärd har bland annat skrivit romanerna Polarsommar, Kvicksand och Till sista andetaget. Dessa finns samlade i volymen Akta dig för kärleken som utkom i november 2015.
Författaren är född 1969. Sällskapets prismotivering lyder: ”För hennes skarpa detaljskildringar, för språket som är rått, kärvt och skönt samt för konstnärskapets psykologiska djup och integritet.”
Priset utdelades av Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nords styrelseledamot, författaren Elisabeth Lindfors som också kommer att samtala med Anne Swärd när sällskapets föreläsningskvällar börjar för säsongen onsdagen den 20 januari. Föreläsningarna fortsätter därefter varje onsdag till och med den 27 april.
Så här ser programmet ut:
Nu samlas vi som vanligt på onsdagarna på Scandic Hotell, Sollentuna. Alltid klockan 19 utom den 16 januari som är en lördag då tiden är klockan 14.00.
20 januari
Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nords Helga-pris har tilldelats författaren och kulturskribenten Anne Swärd. Hos oss berättar hon i ett samtal med Elisabeth Lindfors om sitt liv och prisbemängda författarskap. Hennes romaner, från den Augustnominerade debuten med Polarsommar 2003, och framåt har översatts till sexton språk.
27 januari
Ivar Lundgren, författare och medlem i Sällskapet, berättar om sin nya bok som handlar om Ansgar, Nordens Apostel.
20.15 Årsmöte.
3 februari
Jan Mårtenson, diplomaten, chefen för H.M. Konungens kansli, ambassadören i Schweiz och FN:s biträdande generalsekreterare samt författare till de otroligt populära deckarna om antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan med vidhängande katt Clèo (senaste verk Medicis ring). Han har också publicerat böcker om bland annat Kungliga slottet, Drottningholms slott och Kungliga Djurgården.
10 februari
Författaren Björn Lunden berättar om sin resa från getfarmare i obygden till produktiv ekonomiboksförfattare med 95 anställda i världens ovanligaste företag i Näsviken utanför Hudiksvall. Nu är han också hyfsat produktiv romanförfattare. Allt utan akademisk utbildning.
17 februari
Gunde Nilsson berättar under rubriken “Tankar och reflektioner kring en vandring på 800 km till Santiago de Compostela”
24 februari
Åsa Nilsonne, Poloniprisbelönad författare och professor i medicinsk psykologi. Hon har vuxit upp i Libanon, Etiopien, Thailand och Sverige och har skrivit både facklitteratur och kriminalromaner samt arbetat som översättare. ”Går det att förena ett naturvetenskapligt perspektiv (förankrat i hjärnan) med ett skönlitterärt utforskande av kärlek, sorg och livets villkor?”
2 mars
Kjell E. Genberg, som i år firar (eller beklagar) att det är 50 år sedan hans första roman kom ut. Sedan dess har det kommit många fler, så han har en del att tala om.
9 mars
K. Arne Blom, författare och preses emeritus i Svenska Deckarakademin, berättar om sitt författarliv under rubriken En värld att erövra – från Kalifornien till Moskva.
16 mars
Allan Larsson, journalist, fackföreningsman, finansminister, professor och generaldirektör i EU-kommissionen talar om Min europeiska resa som handlar om Europa 1945 fram till våra dagar, inklusive det svenska medlemskapet och utvecklingen under EU under de senaste tio åren.
23 mars
Per Hellgren, journalist och författare, talar över ämnet Den okända sidan av Per Wahlöö, något han verkligen kan efter att ha skrivit boken Nu rasar diktaturerna om mannen som tillsammans med Maj Sjöwall förändrade det svenska deckarlandskapet.
30 mars
Kim M Kimselius, som skrivit en mängd böcker för barn och ungdom, närde som många andra skrivardrömmar och talar över ämnet Författare – från dröm till verklighet!
6 april
Lena Kallenberg, prisbelönt författare som efter romanerna Apelsinflickan och Stockholmskärlek kallats “Kvinnornas Per-Anders Fogelström” berättar om sina historiska romaner i arbetar- och underklassmiljö.
13 april
Birgitta Backlund debuterade vid 67 års ålder med den självbiografiska romanen Blondie under författarnamnet Birgitta Andersson. Boken blev en succé och har hittills sålt i närmare 90 000 ex. Nu aktuell med boken Lustans tivoli, en berättelse om en sjuttioårig kvinna, om ohämmad kåthet, het passion, besinningslös förälskelse, osannolik vänskap och om innerlig kärlek,
20 april
Sarita Skagnes, prisbelönad norsk succéförfattare, född i Indien som den oönskade dottern Satwant Kaur. Hon blev bortbytt men hamnade så småningom i Värmland med en norsk make. Nu arbetar hon för organisationer som flickor i Indien. Hennes bok Bara en dotter från 2007 har blivit en internationell framgång där alla royalties går till hennes hjälpfond. I Sverige har Sarita uppmärksammats stort (varit värd i Sommar i P1 och deltagit i SVT:s program Sommarpratarna). Hos oss talar hon under rubriken Oönskad dotter som hittade sitt människovärde.
27 april
Estradören och Linnekännaren Hans Odöö gestaltar Carl von Linné på sällskapets våravslutning.
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22