Författarbesök före boksläppet: Minna Lindgren med seniordeckare

Oct 20th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Notis

Minna LindgrenDen finska författaren och journalisten Minna Lindgren (född 1963) kommer i svensk översättning först nästa vår, men som upptakt besöker hon redan i höst både Tullinge bibliotek i Botkyrka samt biblioteket i Upplands Väsby för att berätta om sin populära bokserie som på engelska fått namnet The lavender ladies detective agency, och genombrottsromanen Kuolema Ehtoolehdossa (Death in Sunset Grove). Båda besöken är på finska, men besöket i Upplands Väsby översätts även till svenska.

Romanserien följer några damer i 90-års ålder som bor på ett seniorboende. Huvudpersonen Siiri Kettunen älskar att åka spårvagn medan hennes bästa väninna Irma älskar frasen ”Döden, döden, döden”. En tredje väninna, Anna-Liisa, är en före detta modersmålslärare och läxar ständigt upp ungdomar (det vill säga alla under 70) för sitt usla språkbruk.

På seniorboendet börjar ett händelseförlopp som ter sig väldigt suspekt i Siiris ögon, och när ingen annan tycks bry sig om har damerna inget annat alternativ än att bli till detektiver själva. Detta försvåras dock lite av att minnet sviktar och stödkäppar glöms här och där, för att inte tala om att det är svårt att bli tagen på allvar när man gott och väl passerat 90-årsgränsen.

Kuolema Ehtoolehdossa utkommer i svensk översättning i början av 2018, och är en del av en trilogi. Boken ska också bli till en film. Minna Lindgrens roman är en sorts deckare och kombinerar både humor och tragedi för att diskutera det problematiska i hur åldringar behandlas och tas hand om i Finland.

”Äventyrsromanen ger seniorerna en efterfrågad röst och då igenkänningsfaktorn är hög med en 90-årig karaktär blir samhällskritiken ovanligt effektiv” skrev Kaisa Järvelä i Aamulehti 17/4 2013

Tullinge bibliotek, Botkyrka 24/10 kl. 19.00
Upplands Väsby bibliotek, 25/10 kl. 19.00

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22