Fantastiktävlingen klar – 115 bidrag
Oct 8th, 2019 | By ansvarig | Category: 2019-10 okt, NotisFör tjugonde gången har Fantastiknovelltävlingen avgjorts! Bidrag bedömdes avindentifierade med skarp blick av juryn, som bestod av författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Deras skriftliga novellsynpunkter följer nedan, för vinnare och hedersomnämnda. Juryn skall ha ett tack av kosmiska dimensioner för väl förrättat värv! Alla ni novellister som kämpat vid tangenterna skall förstås också tackas.
Det kom 115 bidrag! Genregränser kan vara aningen flytande, men ca 30 procent av novellerna var science fiction, 36 procent fantasy och 34 procent skräck. Förra året var majoriteten författare män, men i år var hela 64 procent av bidragsgivarna damer och herarrna 36procent.
Vinnarna kontaktas separat, vinnarnoveller publilceras så småningom på arrangerade E-postlistan SKRIVA (skriva-request@freelists.org, subject/ämnesrad: subscribe, för att gå med) och erbjuds kommande antogi från föreningen Novellmästarna – i övrigt behåller författarna alla rättigheter.
Vi vill tacka sponsorerna i form av förlagen Wela (https://www.welaforlag.se), Exilium (https://exiliumforlag.se), Niki Loong Studio och förlag (https://www.nikiloong.com), författaren Bertil Falk, samt tidningen Skriva (https://tidningenskriva.se/ ) som ger tre gratisprenumerationer till prispallen. Tackar ödmjukast! Den som vill stödja tävlingen, t ex ge bidrag eller har något annat att komma med, bör kontakta eder tävlingsadmin ahrvid@hotmail.com.
Någon gång nästa vår utlyses 21:a upplagan av denna Sveriges veterligt äldsta ännu rullande novelltävling. Deadline blir skiftet aug/sep. Det finns ett utkast kring Fantastiknovelltävlingens historia i SKRIVA:s listarkiv på https://www.freelists.org/post/skriva/SKRIVA-20-r-Historik-kring-Fantastiknovelltvlingen,1 för den som är nyfiken (ännu ej uppdaterad med det senaste) .
PRISPALLEN:
1:a pris “Det är jag som är Pax” av Sigrid Nikka (999 kr)
2:a pris: “Antifläck Deluxe” av Linnea Gelland (600 kr)
3:e pris: “Annikas förråd” av Florence Wetzel (400 kr)
HEDERSOMNÄMNANDEN:
“Glas” av Alexandra Hutter Nordwall
“Akut skallgång” av Ell Angelina
“Två de voro” av Terese Säljö
“Låt gamla gudar sova” av Tobias Alfredsson
“Det är jag, Peter” av Kristian Schultz
“En pytteliten kvinna” av Florence Wetzel
“Hemtagningen” av Bruno Netzell
“Det tömda landet” av Patrik Centerwall
NOVELLKOMMENTARER
(Vinnarna först, juryledamöterna anges med initialer)
“Det är jag som är Pax” av Sigrid Nikka
NK: En ung “varelse” väntar på att bli godkänd som människa i någon sorts mörkt och slutet 1984-samhälle, som aldrig förklaras fullt ut. Under sin uppväxt har “varelsen” hittat på egna saker och träffat människor som påverkat på olika sätt. Det pågår mycket under ytan och berättandet är hela tiden så sparsmakat att jag får anstränga mig för att hänga med. Magisk läsning.
PL: En finstämd novell som skildrar ett dystopiskt framtidssamhälle där individualismen bannlysts och alla måste inordna sig i överhetens definition av vad en människa är. Det är en väl sammanhållen berättelse, med poetiska vändningar och en avskalad miljöbeskrivning som ger läsaren visst utrymme att själv välja vilket samhällsskick som kritiseras.
KBM: En lysande stjärna till novell. Detta är berättelsen om Pax som i en dystopisk framtid kallas till den Kafkaiska myndigheten Kansliet för att bli människa och inte bara ett tomt skal. Men vad betyder det i en värld av desinformation, propaganda och absurd kontroll? Den lilla människans kamp för att få vara sig själv gestaltas avskalat och inkännande medan huvudpersonen upprepar sitt namn, först som en oskyldig självklarhet och sedan som en rebellisk handling. Man kommer att tänka på Ingvar Nilssons klassiska konstverk “Är du lönsam lille vän?” och filmer som Matrix. En välförtjänt förstaplats!
“Antifläck Deluxe” av Linnea Gelland
NK: Kort och klockren. Läsaren kastas rakt in i handlingen och det finns inget onödigt, vartenda ord sitter där det ska. Berättelsen avslutas med en vändning som bränner fast historien i läsaren, allt enligt formuläret för hur en kortnovell ska skrivas. Tack!
PL: En helt underbar kortnovell! Allt är bra; språket, som skickligt snabbskissar en stämning och en personlighet. Berättelsen som skiner fram mellan raderna. Och slutet, som är en överraskning och samtidigt förklarar allt.
KBM: Juryn knockades av denna komprimerade pärla av absurditet där allt framgår mellan raderna. Fru Vera Bengtsson skriver och klagar på fläckborttagningsmedlet Antifläck Deluxe, som inte håller vad det lovar utan lämnar kvar fula spår av hjärnsubstans på den vackra medaljongtapeten. Slutet bjuder på ett gapskratt och andraplatsen är säkrad.
“Annikas förråd” av Florence Wetzel
NK: Ett mörkt och fuktigt källarförråd i Gamla Stan, Stockholm, är en tacksam miljö för en skräcknovell, något som författaren till den här texten använder på bästa sätt. Annikas förråd är suggestivt berättad och det allra otäckaste utspelar sig i läsarens huvud. Extra plus för avslutningen, som gör att texten lever vidare. Hotet finns kvar.
PL: Miljöbeskrivningen i den här pärlan till skräcknovell är verkligen suggestiv. Det hemska källarförrådet i Stockholm, är labyrintiskt med slemmigt mögel på väggarna, hotfulla skuggor och skrämmande ljud. Och så huvudpersonens mentala obalans som försvårar för henne att få adekvat hjälp. Eller? En ljuvligt mörk historia.
KBM: En underbart småäcklig skräcknovell som handlar om källarförrådet som Gud glömde och allt som bor och lagras där. Just så kan det okända och hotfulla smyga sig in i vår vardag, in i våra huvuden, och hindra oss från att nå det vi söker. Just så svårt kan det vara att bli trodd av dem som vandrar i ljuset. Och just så nära sin egen skräck kan man komma, att man inte längre vill fly utan komma tillbaka och rädda den från ensamheten.
“Glas” av Alexandra Hutter Nordwall
NK: Någon som under större delen av texten framstår som en mentalpatient visar sig mot slutet ha krockat med en älg. Eller inte. Befriande kort och med en språkanvändning som gjorde mig alldeles glad. Orden spretar lite och landar ibland i ren ordmagi. Berättad så att jag behöver vara beredd på allt.
“Akut skallgång” av Ell Angelina
NK: Ingen stor dramatik, men så himla snyggt berättad. Det är som om berättelsen är hämtad ur en livs levande människas liv. Helgjuten läsning.
PL: Missing people, svensk midsommar och en psykologiskt trovärdig skildring av ett äktenskap som går på sparlåga bland alla vardagens måsten. Och så något ohyggligt i skogen, vad det nu är. Välskrivet och spännande ända fram till slutet.
“Två de voro” av Terese Säljö
PL: En poetisk berättelse som leder läsaren rakt in i ett svenskt folkvisemörker. Ett sinne i sönderfall skildras genom ett språk som också trasas sönder. Spelplatsen är en liten by i ett ovisst förr-i-tiden, det finns ett hot mot den självhushållningsgemenskap som människorna här förlitar sig till. Det här är en novell som är mycket vackert skriven, även när den skildrar de mest groteska händelser.
“Låt gamla gudar sova” av Tobias Alfredsson
PL: Vilar lite av matinéfilmsstämning över den här dystopiska äventyrshistorien där Indiana Jones-nazisterna möter Lovecraftianska gamla gudar från Egypten i ett Tintins sju kristallkulor-liknande museum. I Paris 1936. En riktigt underhållande skröna.
“Det är jag, Peter” av Kristian Schultz
PL: Välskriven science fiction-berättelse om en verklighet som rämnar. En biblioteksanställd i Göteborg finns plötsligt inte registrerad som medborgare, är han en terrorist, en bedragare eller har världen runt honom blivit galen? Det börjar med intressanta iakttagelser om nutida biblioteksverksamhet och urartar så på ett ganska spännande sätt när alla klockor stannar på samma tidpunkt. Och det är mitt i Göteborg, mellan Götaplatsen och det där ståtliga, gamla drivhuset inne i Trädgårdsföreningens park.
“En pytteliten kvinna” av Florence Wetzel
KBM: Jag tyckte mycket om den här novellen för att den på ett väldigt fysiskt sätt beskrev något mystiskt och okänt. I huvudpersonens nya lägenhet i Gamla stan finns ett väsen, nästan mänskligt men mindre och vildare, och hon vill inte låta sig fångas. Med goda skäl, visar det sig sedan. Hennes blodtörst kontrasteras mot hennes prydliga krypin med sminkbord i hörnet och råttskelett i små prydliga sammetspåsar. Kanske har vi alla en pytteliten kvinna i våra liv som håller efter ohyran men som vi också misshandlar och som biter oss oss om nätterna.
“Hemtagningen” av Bruno Netzell
KBM: Att berätta vad den här novellen egentligen handlar om är att förstöra läsningen, men häng med i svängarna mellan de högteknologiska agenterna och den lilla nyfikna pojken. Slutet säger allt!
“Det tömda landet” av Patrik Centerwall
KBM: I denna hejdlöst underhållande novell beskrivs vad som händer när alla danska medborgare på jorden plötsligt försvinner. Sängarna står bäddade i deras bostäder, men själva är de spårlöst borta. Köerna växer vid Legoland när ingen öppnar parken. FN kliar sig i huvudet över vad man ska ta sig till med detta tomma land. Referenser till Trump, Israel och flyktingströmmar haglar igenom texten. Till slut är det bara underhållningsbranschen som kan reda upp situationen, och läsaren lägger ifrån sig berättelsen med ett stort leende.
AHRVID ENGHOLM
tävlingsadmin
ahrvid@hotmail.com
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22