Fantastiknovelltävlingen avgjord med två av allt
Oct 20th, 2020 | By ansvarig | Category: 2020-10 okt, Notis2020 har varit ett sällsport sällsamt år! Också för Fantastiknovelltävlingen, som 2020 har 20-årsjubileum. Med tvåor överallt fattade juryn i sina besvärliga begrundanden och betraktanden beslutet att belöna TVÅ noveller med förstapriset. Inte nog med det, det blev TVÅ andraplatser. Och för att inte frångå trenden även TVÅ tredjeplatser. Dubbelt överallt! (Dock blir prispengen för varje pallplats delad, och sålunda hälften. Alla vet ju att man aldrig blivit våldsamt rik på att skriva noveller.)
Det inkom 106 bidrag, 48 procent skrivna av män, 53 procent av kvinnor. 50 procent var science fiction, 18 procent fantasy, 31 procent skräck. Att det inte summerar till 100 beror på avrundningar. Och genreprocenterna är ungefärliga då gränsdragningar mellan genrer kan vara flytande.
Det verkar som fantasy i år tappat i popularitet medan science fiction far som en raket mot rymden. Det kanske beror på att 2020 känts som ett apokalyptiskt sf-år och det vi trodde vara fantasy blev mer realitet. En specialkoll visar dock att bara ca 6 procent av novellerna behandlade pandemier eller svår grasserande sjukdom.
Och juryn skall förstås ha stort tack för sina heroiska ögonvandringar över ordlandskapen! Ert drag att dubbla prislistan i detta 2-anknutna tävlingsår blir till en sublim poäng! Det ryktas om att skrivtävlingar framöver skall bedömas av robotar, men Niklas, Pia och Karolina lär inte gå att ersätta med någon pipande, surrande Artificiell Ointelligens!
Stort tack också till sponsorerna Wela Förlag https://www.welaforlag.se/ , Exilium Förlag https://exiliumforlag.se/ samt författarna Ulf Broberg https://www.broberginnovation.se/ och KG Johansson https://www.kgjohansson..se/ Vinnarna får också prenumerationer på tidningen Skriva https://tidningenskriva.se/ Alla ni håller med om att noveller – det är fina fisken det! Fisk som gjord för nätet!
Nedan prislista och juryns kommentarer. Alla prisplatser delas alltså av två:
FÖRSTA PRIS: “Tretton dagar i underjorden” av Elin Frykholm och “Möbhell AB” av Lukas Renklint (999 kr, ca 500 kr till bägge)
ANDRA PRIS: “Sjöjungfrun i Fyrisån” av Tony Elgenstierna och “Rose-Majs stickning” av Frank Berger (600 kr, 300 kr till bägge)
TREDJE PRIS: “Drottningen” av Tobias Robinson och “Min vän Frasse” av Sophia Nyquist (400 kr, 200 kr till bägge)
HEDERSOMNÄMNANDEN
“Mia” av Sebastian Lööv
“Iskallt” av Kristina Suomela Björklund
“Pärlugglan” av Amanda Lundin
“Tjänsten inte tillgänglig” av Jessika Lustig
“Häxan i tornet” av Robert Andersson
“Guds väktare” av Anders Nilsson
“Under svart måne” av Daniel Andersson
“Bad med rymden” av Kenny Lidberg
JURYNS KOMMENTARER
NK=Niklas Krog, PL=Pia Lindestam,KBM=Karolina Bjällerstedt Mickos. Juryn hade skiftande hedersomnämnanden och alla kommenterar inte alla noveller:
“Tretton dagar i underjorden” av Elin Frykholm
NK: Berättarjaget skriver om ankomsten till en främmande planet, om mötet några få av planetens befolkning i någon sorts snövärld, om hur berättarjaget och befolkningen samarbetar för att ta sig därifrån, ett samförstånd uppstår medan läsaren sakta kommer till insikt om vad som egentligen är på väg att ske. En eftertänksam och välskriven berättelsen med långsamverkande novellknorr. Ett snyggt sf-hantverk.
PL: En intressant science fiction-historia med utmärkt språkbehandling och en elegant slutknorr. En jag-person har just vaknat ur ett vegetativt tillstånd och vet först inte ens vem hen är. Läsaren får följa hur den anonyme rymdfararen långsamt och systematiskt börjar utforska platsen där denne hamnat, en igensnöad grotta på en okänd planet. Samtidigt som huvudpersonen gör sina iakttagelser, iakttas hen själv av en grupp av planetens invånare, som tycks besitta en viss intelligens men som också har vapen. Är de vänligt inställda eller utgör de en fara för den ensamme rymdfararen och det uppdrag som denne måste utföra?
KBM: I den här utmärkta novellen byggs stämning och spänning upp långsamt och metodiskt fram till knorren på slutet. En filmiskt beskriven, tvättäkta sf-berättelse som – liksom all bra sf – anknyter till vår verklighet här och nu på ett intressant sätt.
“Möbhell AB” av Lukas Renklint
NK: Sarah har börjat på ett kontor som vid en snabb överblick tycks fungera som vilket kontor som helst. Men absolut inte. Det visar sig att allt är skevt. Och märkligt. Bitvis obegripligt. Men med ett evigt gott humör. Till och med de absurda arga lapparna på kylskåpet driver med varandra. Novellen blir ett gungfly där det knappt går att förstå vad som händer. Som att titta in i ett kalejdoskop, medan man sakta vrider på de olika tuberna. Det är bara att åka med på en smått fantastisk novelltripp i galenskap.
PL: En härligt, mustig berättelse om helvetet som designvaruhus där reklamavdelningens kickstarts-möten inför nya lanseringar går på repeat och där en praktikplats kan betyda att man aldrig kommer därifrån för ingen vet vad som kan finnas i helvetesvaruhusets nedre regioner. Underbart märkliga monster som bipersoner och yrselframkallande hopp hit och dit i tiden.
KBM: Att en arbetsplats kan vara helvetet vet många, och här är det ett företag i möbelbranschen som är sin egen skärseld. Vi får följa Sarah som börjar som praktikant på detta labyrintiska företag som styrs av djävlar och demoner i en kontorsmiljö där allting tycks gå i cirklar. Ja, så kan det kännas på jobbet ibland, och den känslan beskrivs mästerligt i denna lekfullt ondskefulla novell.
“Sjöjungfrun i Fyrisån” av Tony Elgenstierna
NK: En man har studerat sjöjungfrur i hela sitt liv. Det finns nämligen sjöjungfrur, visar det sig. Och att hamna i närkontakt med dem verkar för mannens del alltid sluta på samma sätt. En lerigt omtumlande läsupplevelse. Det är inte alls som mannens hustru och dotter tror. Föredömligt kort novell med en tjusig slutknorr.
PL: En så fyndig och välskriven historia att jag bestämt mig för att det aningen gubbsjuka tonläget som tonar fram, är ironiskt menat. Denna lilla sexfantasi om gyttjiga sjöjungfrur i små åar kan man läsa in avgrundsdjup i, om man vill. Om den vite mannens möten med ”infödingskvinnor” och de vita kvinnornas lätt äcklade men ändå överseende sätt att försöka låtsas som om inget hänt.
KBM: Ett nedslag i en sjöjungfru-skådares liv. Huvudpersonen är en man med en hobby som hållit honom besatt i åratal. Beskrivningen av sjöjungfrur han mött, eller åtminstone tror att han mött, till havs och i gyttjiga vattendrag anknyter på ett utmärkt sätt till den nygamla tradition som myntats av bl.a. tv-serien “Jordskott”. Den här novellen är så nära du kommer en sjöjungfru i vaket tillstånd.
“Rose-Majs stickning” av Frank Berger
NK: Vacker liten novell om något som är större än universum. Världsalltets urmoder visar sig vara Rose-Marie och hennes nyckfulla stickande. Fyndigt och med drastisk humor stickar Rose-Marie fram nya mönster, med pauser för att repa upp gamla som inte blev som hon tänkte. Eller som bara inte passade hennes humör just då. Katastrofer får sin förklaring. Läsning med många fniss.
PL: Är också en humoristisk liten pärla, en habilt skriven skapelseberättelse av sällan skådat slag. Skaparen är en tant med knotiga fingrar som stickar fram galaxer och revolutionerande evolutioner, livsformer hon inte gillar repas bort, snabbt och osentimentalt.
KBM: En underbart välskriven bild av hur världsalltet blir till i ett handarbete. En mästerlig blandning av å enda sidan kaffedoftande, vardagliga detaljer och å andra sidan stjärnskapande och evolution. Djupsinne målat med lätt hand. Påminde mig om oraklet i The Matrix.
“Drottningen” av Tobias Robinson
NK: En novell med episkt anslag och personligt tilltal. En stad hemsöks av drakar – som är små, och som går att både döda och äta – och pest. Räddningen kommer till slut i form av Drottningen, men inte som stadens befolkning hade väntat sig. Snyggt berättat om någon sorts allmänmänsklig kamp för överlevnad, trots att stadens befolkning (förmodligen) inte är människor.
PL: En fantasynovell med många kul inslag och uppslag och en verkligt överraskande och tänkvärd ”twist” i slutet. Här finns en mystisk, smittosam sjukdom som drabbar en medeltidsaktig stad som dessutom omringas av drakar – fast de är små och kan användas till nödmat för de smakar inget vidare.
KBM: Välskrivet om ett samhälle på en plats som kan vara vår eller lika gärna en avlägsen planet. I fantastikens dräkt berättas om hur makt och klass fungerar, om hur man kan påverka och påverkas, kontrollera och kontrolleras, och om de idag så smärtsamt aktuella vingslagen från stora drakar och okontrollerbar pestsmitta.
“Min vän Frasse” av Sophia Nyquist
NK: En stillsam novell om en nypensionerad man som möter en åldrande hund. Tycke uppstår och de får en vacker tid tillsammans, innan hunden Frasse får somna in. Mannen saknar givetvis sin vän och börjar drömma väldigt levande drömmar om att de återses. Novellen är skriven med stort hjärta och var svår att lägga ifrån sig.
PL: Är en novell man blir berörd av eftersom den skildrar sorgen efter ett husdjur på ett finstämt och inkännande sätt. Den börjar som en realistisk berättelse om en ensam man som går i pension och motvilligt tar sig an en hund som också är ensam och gammal. Det fantastiska inslaget smygs in sent i handlingen men den mardröm som mannen håller på att fastna i, när han mist sin fyrfota vän, är verkligen suggestivt beskriven.
KBM: En gripande berättelse om en ensam man och hans hund, vars kärlek för varandra överbryggar alla hinder. Bra litteratur har kraften att beröra, och det gör verkligen den här historien.
“Mia” av Sebastian Lööv
KBM: En medryckande, socialrealistisk berättelse skriven inifrån en man på gränsen till sitt eget förstånd. Med lätt hand inlagda inslag av science fiction ritar silverlinjer i hans avgrundstomma vardag tills han kliver över gränsen, avslöjar sig för läsaren och går ut i mörkret.
“Iskallt” av Kristina Suomela Björklund
KBM: En blodisande berättelse som viker sig in mot sig själv i flera varv, som en smördeg, tills allting kavlas ut och blir tydligt på slutet. Klassisk skräck där hotet finns hudnära och där den klaustrofobiska, mardrömsliknande känslan stegras obarmhärtigt.
“Pärlugglan” av Amanda Lundin
KBM: Den här med knivskarpa ögonblicksbilder strösslade berättelsen i fornnordisk miljö är en av mina favoriter. En kringresande völva kommer till en hövdings hall och gör sig snabbt oumbärlig genom att bota hans ryggonda. Men hon har fört med sig en hamnskiftare som med blodigt ursinne gör upp med hövding Skallagrim för gamla oförrätter. Som läsare lever man med völvan Hildas desperata försök att ta sig genom och ut ur situationen. Det visar sig att den som inte kan förlåta är en grym härskare.
“Tjänsten inte tillgänglig” av Jessika Lustig
NK: Varmt och levande berättad novell om en kvinnas sökande efter den rätte. Men alla män Malin möter i verkliga livet är skeva på ett eller annat sätt. I den virtuella världen finner Malin andrum. Ett företag tillverkar digitala upplevelser som visar sig vara bättre än verkligheten, beroendeframkallande bra. Men det finns givetvis en hake. Malin träffar Jonas, som tycks vara ytterligare en av alla skeva killar. Men Jonas vet att företaget som tillverkar den digitala drömkillen inte går att lita på. Första halvan av novellen var sträckläsning.
KBM: Allting är digitalt numera, och när det kommer en app som ger dig en perfekt pojkvän är du snart förlorad. Huvudpersonen Malin blir beroende av sin virtuella drömkille och hon, liksom alla andra användare, blir desperata när tjänsten plötsligt inte är tillgänglig längre. För vad är alternativet, när alla riktiga killar hon träffat är loosers och knäppgökar? Det visar sig dock att drömkille-appens tillverkare företaget IT Global fört dem alla bakom ljuset, och hennes nyfunna vän Jonas tänker bevisa det, kosta vad det kosta vill.
“Häxan i tornet” av Robert Andersson
PL: Krigsfantasy med ett tydligt pacifistiskt budskap. En fredsförhandling som bryter samman för att den ena parten vägrar kompromissa, odjur som andas ut sjukdom och en desperat flykt.
“Guds väktare” av Anders Nilsson
PL: Är även den en novell med bra inslag och idéer, Gud som en AI, att hålla fast vid något fast man fått bevis för att det inte är som man trott.
“Under svart måne” av Daniel Andersson
PL: Djungelkrig i nattmörker och varulvar, det här är en spännande och rå historia och eftersom jag inte vet någonting om korrekt militärt agerande är allt lika trovärdigt och samtidigt exotiskt för mig.
“Bada med rymden” av Kenny Lidberg
PL: Är en bitvis hysteriskt rolig ”möte med rymdvarelser”-satir. Regalrymdskeppet Njord! Den svenske kronprinsens nakenbad vid en hypersvensk skärgårdsö tillsammans med finbesöket från yttre rymden. Bläckfiskvarelsernas hälsningsceremoni, den är inte Corona-anpassad direkt…
Grattis till alla vinnare och hedersomnämnda!
AHRVID ENGHOLM
tävlingsadmin
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22