Fantastiknovelltävlingen 2013 avgjord

Oct 2nd, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Notis

Varsågoda, resultatet av den fjortonde upplagan av Fantastiknovelltävlingen! Novellerna bedömdes avidentifierade av vår jury, som syntes ha haft en svår uppgift. En sak att tänka på är kanske att inte bre på och skriva för långt, enligt en juryledamots kommentar. Noveller blir kanske bättre om man ransonerar och uttrycker sig kärnfullt.

Och den skickliga juryn bestod av författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Novellkommentarer följer sist (hedersomnämnanden får inte kommentarer från alla juryledamöter).

110 bidrag inkom och enligt preliminär statistik nästan exakt 1/3 science fiction, 1/3 fantasy, 1/3 skräck. Det var ca 53 procent kvinnliga författare, 47 procent manliga. Bidrag bedömdes dock anonymt, och även om manliga författare dominerade i prislistan bör påminnas om tävlingen 2011 då samtliga tre på prispallen var av kvinnliga författare. Sådant kan variera.

Vinnarna kontaktas separat och prisvinnande noveller publiceras i sinom tid på arrangören SKRIVAs E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med). Författarna behåller rättigheterna, men den som vill använda tävlingsbidrag för något projekt (bok, tidskrift) kan nå dem via undertecknad för förfrågningar.

Ett varmt tack till föreningen Novellmästarna som donerat prispengarna (1800 kr) och även ansvarar för E-antologin Sista resan och andra slutstationer som vinnare och hedersomnämnda erhåller, samt tidningen Skriva som ger en gratisprenumeration till de tre på prispallen. Gratulationer också till alla vinnare – och faktiskt till alla som deltagit och skickat in bidrag! Bara genom att skriva och avsluta något kan man hoppa vidare på litteraturens skumpande tuvor.

Den som känner att pennan pockar kan redan nu sätta igång och fundera på bidrag till Fantastiknovelltävlingen 2014 som utlyses någon gång nästa vår.

AHRVID ENGHOLM

PRISLISTA:
1:a pris: “Den hängda mannen”, av Jonas Lejon
2:a pris: “Intelligentare människor”, av Johannes Pinter
3:e pris: “De dansande stjärnornas natt”, av Robert Warreback

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på författarnamn):
“Valrossen”, av Emanuel Blume
“Pappa, det är något fel på TVn”, av Jens Daniel Burman
“Provrörsbarnen”, av Matilda Häggström
“Vad menar du med verklighet”, av Roger Jervenheim

NOVELLKOMMENTARER (se förkortn av juryledamöters namn ovan):
“Den hängda mannen”
NK: En mörk vikingahistoria med trilskande gudar, likätande korpar och ett familjedrama med vardagsondska. Väl sammanhållen och levande berättad. Håller läsaren fängslad från första meningen till sista.

PL: Ett fint gestaltat hemmahosreportage i vikingarnas vardagsliv där tryggheten lyser med sin frånvaro. En ovanligt lyckad blandning av köns- och klasskamp och mörkt, existensiellt drama med påtaglig närvarokänsla.

KBM: Här blir svensk forntid levande, även när den är hängd. Det naturliga, onaturliga och övernaturliga förenas i denna pärla av kalla kårar och övertygande närvaro.

“Intelligentare människor”
NK: Mänsklig längtan efter erkännande driver den här berättelsen. Så fort det finns en längtan dyker det snart upp någon som utnyttjar den – i den här novellen drivs utnyttjandet till sin yttersta, otäckaste spets. Berättat med stor närvaro.

PL: En spännande och väl sammanhållen skräcknovell. En genretypisk huvudperson, nörden som vill göra ett intryck på omvärlden med sin höga intelligens, får sin önskan uppfylld men på ett väl överraskande och brutalt sätt.

KBM: Vad är intelligens? Och hur blir man intelligent? I den här berättelsen finns både splatter och grundläggande frågor om människovärde och vad det egentligen betyder att ha ett gott huvud.

“De dansande stjärnornas natt”
NK: Börjar som en festnatt i en stuga i skogen och slutar som något helt annat. Flera olika berättarperspektiv gör att det blir en historia som läsaren får växa sig in i. Till slut blir det sträckläsning.

PL: Ännu en historia som överraskar, flera gånger om. Det börjar som en konventionell skräckberättlese med vännerna som ska festa i en ödsligt belägen stuga. Men berättelsen utvecklas och kryper över genregränserna men håller hela tiden kvar läsaren i en konstant spänning.

KBM: Efter att ha läst den här novellen vill man aldrig mer festa med vännerna i ett hus i skogen. Här lurar ondskan bakom varje trädstam. Fast vad är ondska, vad är assimilering och vad är en gåva från ovan? Äntligen får man veta inte bara vad zombier gör, utan också varför de gör det, och var de kommer ifrån.

“Valrossen”
PL: Bygger på en “sann historia”, den moderna legenden om hur en av medlemmarna i världens mest kända popband byttes ut mot en kopia. När huvudpersonen i den här fascinerande novellen försöker undersöka ryktet faller han rakt ut ur verkligen. “Twilight zone” möter “Arkiv X”.

KBM: Urbana legender retar våra sinnen till att se mönster och ledtrådar där inga finns. Eller är det faktiskt den väl dolda sanningen som vaskas fram av nördarna med tunnelseendet inriktat på sina specialintressen? Här har vi Beatles-koden som ger oss den hårresande sanningen.

“Pappa, det är något fel på tvn”
PL: En skräckhistoria i det mindre formatet med en mängd referenser till andra verk och en komisk knorr. En kuslig stämning byggs omsorgsfullt upp och raseras.

KBM: Allt flera av oss känner att bildskärmarna tar över våra liv, och här spetsas den känslan till på ett både välbekant och överraskande sätt.

“Provrörsbarnen”
PL: En berättelse som ställer angelägna frågor om människovärde samtidigt som spänningen bibehålls ända fram till slutet.

KBM: En spännande historia som stället viktiga, etiska frågor på sin spets. Den här novellen beskriver en av våra mest ursprungliga drifter, den att fortplanta oss, och hur den kan uttryckas i en nära framtid som redan skulle kunna vara här.

“Vad menar du med verklighet”
NK: Space opera som har sina brister, men som jag läste med stor behållning. Bitvis underbart världsbygge. Författaren lyckas göra ett universum levande.

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22