En vecka med Deon Meyer

Aug 31st, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Notis

Omslag till 7 daysDeon Meyers roman 7 days (Hodder & Stoughton), som just getts ut i England, handlar om hur South African Police Services får ett e-mejl från någon som hotar att skjuta en polisman om dagen ända tills de lyckas fånga den som mördade Hannike Sloet. Myndigheten måste jobba snabbt, men problemet är att de inte har en aning om vem som skickat e-brevet och den inledande utredningen ger inte mycket. Bara några nakenfotografier, en pojkvän med ett bergfast alibi och en hop själviska och giriga före detta arbetskolleger.

2010 hamnade denna bok på korta listan för CWA International Dagger-priset och erhöll det sydafrikanska litteraturpriset Boeke Prize.

I Sverige ges Deon Meyer ut av Weyler Förlag. Först kom Död i gryningen i augusti 2008, sedan Jägarens hjärta i maj 2009, följd av Devils Peak i maj 2010, Tretton timmar ett år senare och nu senast i maj 2012 Den sista safarin.

Deon MeyerDeon Meyer föddes 1958 i Pearl i det sydafrikanska vindistriktet Western Cape och växte upp i Klerksdorp i Northwest Province, jänt för sina guldgruvor. Efter universitetsstudier och militärtjänst hamnade han som reporter på Bloomfonteins dagstidning Die Volksblad och där steg han i graderna.

Sin första bok skrev han som 14-åring, tvingade sina bröder att läsa den och den recension han fick av dem gjorde att han lade författardrömmarna på hyllan tills han kom i 30-årsåldern. Då började han skriva noveller för Sydafrikanska tidskrifter.

1994 skrev han ytterligare en roman, som publicerades men aldrig blivit översatt.

Den var inte tillräckligt bra för att konkurrera på den internationella marknaden”, säger Meyer. ”Men det var en lärdom.”

Alla senare böcker har översatts till ett stort antal språk: engelska, franska, tyska, holländska, italienska, spanska, danska, norska, svenska, ryska, finska, tjeckiska, rumänska, slovakiska och bulgariska.

Numera bor Deon Meyer i Melkbosstrand på den sydafrikanska västkusten med hustrun Anita och de fyra barnen Lida, Liam, Johan och Konstanz. När han inte skriver lyssnar han helst på Mozart, men rock’n’roll går också bra.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22