En stor man har flyttat till Panthéon

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Notis

På Montaigne Sainte-Geneviève i Paris ligger Panthéon, mausoleet tillägnad de stora män som Frankrike vördar. Den 30 november i fjol fick platsen en ny innevånare.

Dit kom då Alexander Dumas, den väldige författaren som avled den 5 december 1870, från kyrkogården i sin födelsestad Villers-Cotterèts i norra delen av landet.

Han blev de sjätte av Frankrikes författare som fördes dit och nu vilar han tillsammans med kolleger som Voltaire, Victor Hugo och André Malraux. I mausoleet ligger en enda kvinna, Marie Curie. Hon placerades där 1955.

Kistan från Villers-Cotterèts fördes först till franska senaten i Paris och bars sedan den inte alls långa sträckan till Pantheon av fyra män som eskorterades av fyra musketörer.

Allmänhet hade uppmanats att komma till evenemanget bärande på en bok av Alexander Dumas. Ett hundratal skådespelare följde processionen och deklamerade texter av författaren.

Hela Frankrike hade möjlighet att se detta eftersom TV direktsände.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22