Edward D Hoch (1930–2008) är död

Jan 21st, 2008 | By | Category: 2008-1, Notis

Han avled på morgonen den 17 januari.

Han var kanske den sista länken till pulperan inom deckargenren. Han debuterade nämligen i december 1955 i pulpmagasinet Famous Detective med “Village of the Dead”, den första novellen om Simon Ark, som påstås vara en 2000 år gammal koptisk präst, som till straff för att han tagit sig före att skriva ett femte evangelium inte får dö utan måste kämpa mot Satan. Det har han alltsedan dess gjort, men även om det ofta finns en ockult stämning i berättelserna, så är lösningarna på problemen alltid rationella.

Efter Simon Ark lanserade Ed Hoch med åren allt fler gestalter som brottsbekämpare. Medan de flesta författare inom den kriminella genren övergav de traditionella deckarna med omöjliga brott, mord i slutna rum och liknande, så upprätthöll  Ed Hoch envist dessa uttrycksformer. I december 1962 blev han för första gången publicerad i Ellery Queens Mystery Magazine och från majnumret 1972 till februarinumret av tidskriften, som just kommit ut i USA har han haft en novell i vartenda nummer. Eftersom Hoch hade en framförhållning på drygt ett halvår torde flera noveller komma framöver. Han hade när han avled skrivit en bra bit över 900 noveller.

Hans förmåga att komma på nya kluriga fall kombinerad med hans blick för karaktärer och miljöer gjorde honom till den ende stora novellisten under de senaste 35 åren. En kollega till honom sa vid ett tillfälle att man borde undersöka Hochs hjärna för att se var han fick allt ifrån. Själv sa han vid ett tillfälle till mig att han alltid intresserat sig för svårlösta problem och att han fick sina idéer från alla möjliga håll och kanter. Små händelser, notiser i tidningar etc. Han hade ett stort referensbibliotek att falla tillbaka på.

Man brukar säga när någon går bort att det är en stor förlust. I Hochs fall stämmer det, det blir inga fler noveller om Simon Ark, Nick Velvet och alla de andra problemlösarna.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22