Damerna dominerade i Fantastiknovelltävlingen 2011

Oct 4th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Notis

Tre kvinnor vann i tolfte upplagan av Fantastiknovelltävlingen. Damerna tog totalt fem av sju priser eller hedersomnämnanden.

Författarna KG Johansson, Niklas Krog och Pia Lindestrand, som varit jury, har endast fått novelltexterna, inga författarnamn. 109 bidrag inkom, en blandning av science fiction, fantasy och skräck.

De tre novellerna på prispallen kommer i sinom tid att återges på arrangören SKRIVAs E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med). Författarna behåller rättigheterna till sina noveller. Den som vill använda tävlingsbidrag för något projekt (bok, tidskrift) kan nå författarna via undertecknad. (Det vore trevligt att se bidrag i tryck!)

Ett stort tack till föreningen Novellmästarna, som donerat prispengarna och utan vilken Fantastiknovelltävlingen i nuvarande form inte vore möjlig. Tack även till antologiprojektet Vildsint Skymningslandet som donerat exemplar av sin bok till tävlingsvinnarna. Skaffa denna årets mest spännande antologi!

PRISLISTA:
1:a pris: “Tåg” av Susanne Samuelsson
2:a pris: “Bortom “Brahms” av Caroline L Jensen
3:e pris: “Grus i maskineriet” av Marita H Linkruus

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på titeln):
“Hemvändarna” av Andreas Persson
“Och när han har levat” av Robin Karlsson
“Stjärnturisten” av Cecilia Wennerström
“Till Mary” av Alba Lundström Ramirez

Kommentarer från juryn (KGJ = KG Johansson, NK = Niklas Krog, PL = Pia Lindestrand).

“Tåg”
KGJ: Tågresan börjar tungt och blir obarmhärtigt värre och värre. Den inre monologen är lika skoningslös och läsaren följer med, hjälplöst som på räls. Det är skickligt gjort.

NK: Smygande klaustrofobisk och mycket välskriven historia om en tågresa genom ett smitthärjat landskap – med en smitta ombord.

PL: En klassresenärs färd mot helvetet, hon borde vara lättad för hon är med på tåget till landets smittfria del, längst upp i norr. Det här är en välskriven dystopisk berättelse där läsaren hålls i en gastkramande spänning.

“Bortom Brahms”
KGJ: Ångesten över att finna sig vara förälder har externaliserats förr men sällan med ett sådant strypgrepp. Brahms vaggvisa blir nog aldrig vad den har varit.

NK: Inkännande bebishistoria med mängder av betraktelser som känns självupplevda och som ger den smygande skräcken extra bett. Jag kommer aldrig att lita på en babymonitor igen.

PL: En krypande obehaglig stämning grundläggs redan i första meningen och bibehålls fram till det skakande slutet. En ensam mor älskar sin nyfödde son över allt annat men hon är också mycket trött av alla vaknätter. . .

“Grus i maskineriet”
KGJ: Vid en slarvig genomläsning kan novellen se ut som ett collage. Collaget är inte alls ointressant men när man läser närmare framgår det mer och mer hur de olika delarna belyser varandra. Ett imponerande exempel på hur mycket som går att få in mellan raderna.

NK: Utomordentligt välskriven historia som skiftar berättarfokus tre gånger, varje gång lika överraskande, och som dessutom har en sista mening som skruvar till det en sista gång. Snygg konstruktion.

PL: Det här är en historia om spionerande aliens som tar temat till helt nya nivåer. Att läsa den är som att öppna de där små kinesiska askarna och i varje ask ligger en liten skrämmande överraskning.

“Hemvändarna”
KGJ: Att det alltid finns någon som har det värre, hur eländigt ens liv än verkar, är bara ett av temana i den här välskrivna berättelsen.

NK: Vacker och stillsam berättelse som kanske inte överraskar, men som är så välskriven att den lyfter ändå.

PL: En klassisk spökhistoria med filosofiska undertoner. Att vända hem kan man göra på mer än ett sätt.

“Och när han har levat”
KGJ: En lugn och lite vemodig vardagsskildring där det ofattbara händer. Men det är för sent i världen och bara fanatiker tycks bry sig. Elegant.

NK: Enastående idé och väl berättad. En mening kommer jag alltid att fnissa åt: JESUS TAR AVSTÅND FRÅN KRISTENDOMEN.

PL: Det handlar om Jesus och vad som skulle hända om han kom tillbaka nu, till Helsingfors till exempel. En provokativ idé och ett habilt hantverk.

“Stjärnturisten”
KGJ: Trevligt med en renodlad sf-novell i klassisk stil, särskilt när den är så välgjord.

NK: Jag gillar uppfinningsrikedomen och den tydliga sf-glädjen. Skön tidsförlfyttning.

PL: Den här science fiction-deckaren med en “twist” i slutet vill jag ge en stor stjärna i kanten för att den är både spännande, innovativ och lite humoristisk därtill.

“Till Mary”
KGJ: Klassisk skräck utan mer krusiduller än stilen bör ha. Inga märkvärdigheter men fungerar utmärkt.

NK: Föredömligt rakt på sak och imponerande språkhantering. Det finns inte många onödiga ord.

PL: En kuslig brevnovell som är en riktig pärla i det lilla formatet.

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22