Crimetime-vinnarna 2022

Sep 26th, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Notis
Vinnare

Crimetime Award-vinnmarna Anders Sparring Åsa Larsson, Per Gustavsson och Sofie Sarenbrandt. Foto Niklas Maupoix

Årets Crimetime-vinnare presenterades på Bokmässan i Göteborg. Victor Pavic Lundberg blev vinnare i Årets deckardebut, Anders Sparring och Per Gustavsson Årets barndeckare, och BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare går till Sofie Sarenbrandt, för tredje gången. Hederspristagare blev Åsa Larsson.

– I år var det otroligt jämnt, och i både barn- och debutkategorin avgjorde till sist folkets röster. Otroligt spännande! säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande ordförande för Crimetime Awards tre jurygrupper.

Crimetime Award årets deckardebut
”En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen!”
Det delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Natt och Dag, Tina Frennstedt och Klas Ekman.

2022 års pris tilldelas Victor Pavic Lundberg för Den som överlever (Albert Bonniers förlag).

Juryns motivering lyder i sin helhet:
För en intelligent intrig med en perfekt kontrast mellan storslagna skeenden och finstämda personteckningar. Om moral och val och hur slumpen formar våra liv. Att skildra de traumatiska effekterna av två fasansfulla katastrofer på ett psykologiskt trovärdigt sätt kräver sin författare. Här tror vi på allt, och engagerar oss i journalisterna Loa Bergmans och Danijela Mirkovics sökande efter sanningen i ett samtida men ändå parallellt Stockholm. Det sympatiska, men komplexa, radarparet vill vi absolut möta igen. En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen.

I juryn för debutpriset 2022:
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram.
Rasmus Klamas, frilansredaktör och spänningsjunkie
Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Dessutom har deckarpubliken lagt sin röst i en digital omröstning via bokmassan.se, vilket räknats som motsvarande en juryröst.

Crimetime Award årets barndeckare 2022:
”Ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!”
Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Listan på tidigare vinnare inkluderar bland annat Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, samt duon Martin Widmark och Helena Willis.

Crimetime Award årets barndeckare 2022 tilldelas Anders Sparring och Per Gustavsson för serien om Familjen Knyckertz med senaste boken Damen med fjäderboan (Natur & Kultur).

Juryns motivering:
Fyndigt, välskrivet och med alldeles underbara illustrationer. Vi njuter av historier där vi både får fnissa och nicka eftertänksamt. Man kan inte annat än att älska den motvilliga bedragaren som verkligen försöker göra allt rätt – trots sin tjuvaktiga familj. Inte märkligt att böckerna är omtyckta av både barn och kritiker, och har nått långt utanför Sveriges gränser. Senaste tiden har vi också kunnat följa Ture och hans familj i en populär julkalender på tv. Det här är ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!

I barndeckarjuryn:
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” och ”Krimtidpodden”.
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Även här har deckarpubliken lagt sin röst i en digital omröstning via bokmassan.se, vilket räknats som motsvarande en juryröst.

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare
“Ett unikum inom deckargenren!”

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare är helt datadrivet, och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. Vinnaren utses genom att analysera data från BookBeats hundratusentals användares lyssning.

För tredje gången heter årets vinnare Sofie Sarenbrant, vars bok Själsfränden varit sommarens mest lyssnade på samtliga streamingtjänster. Sofie vann även 2019 och 2020. Övriga nominerade till priset 2022 var Mari Jungstedt, Emelie Schepp, Pascal Engman, Camilla Grebe och Viveca Sten.

Det är fjärde året priset delas ut av BookBeat. Det som mäts och vägs samman är popularitet, genomlyssning och betyg för författarnas tre senaste böcker. Vinnaren, och de nominerade författarna har alla släppt en ny deckare under de tolv senaste månaderna.

Crimetime Awards hederspristagare
“(Med) ett magiskt språk har hon trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003”

Crimetime Awards hederspristagare är som tidigare meddelat Åsa Larsson, skapare av böckerna om Rebecka Martinsson och PAX–serien. Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Tidigare vinnare är Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017), Liza Marklund (2018), Jan Mårtensson (2019), Håkan Nesser (2020) och Anna Jansson (2021).

Ett utdrag ur motiveringen från expertjuryn lyder:
Med älskvärda, men mänskliga, karaktärer, ett ömsint porträtterande av den norrländska miljön och framför allt ett magiskt språk har hon trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003. Det var då hon satte Kiruna på deckarkartan och med sin unika stil kom att inspirera mängder av efterföljande svenska deckarförfattare. Hon visade att man kan skriva litterär spänning och ändå nå kommersiell framgång. Totalt har hon sålt 3,6 miljoner böcker bara i Sverige och hennes böcker har filmatiserats flera gånger. Redan från början regnade priserna över henne, debuten utsågs till årets deckardebut och redan året efter prisades uppföljaren som årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Och så har det fortsatt, både i Sverige och internationellt, för den här författaren är såld till ett 30-tal länder och räknas som en av de främsta representanterna för det skandinaviska deckarundret.

Juryns medlemmar:
• Sofia Brattselius Thunfors, förläggare Polaris
• Zandra Weldon, förläggare Lind & Co
• Clara Gustafsson, förläggare Norstedts
• Céline Hamilton, förläggare HarperCollins Nordic
• Åsa Lindström, förläggare Bokförlaget Forum
• Anna Cecilia Weschke, förläggare Bookmark förlag
• Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22