Charlie Christensen prisas för serien om Arne Anka

May 21st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Notis

Charlie Christensson och Arne AnkaCharlie Christensen tilldelas årets Knut V Petterson-stipendium på 10.000 kronor. Han utsågs av Svenska Tecknares styrelse, och stipendiet är en meritutmärkelse till förtjänt svensk tecknare över 40 år. Charlie Christensen är just nu aktuell med boken Dagbok från Svitjod, Arne Anka.

Motiveringen:
”Någon har ställt frågan finns det svensk satirteckning? Ett svar är: Charlie Christensen! 1984 inleddes en välkänd anka ett kombinerat maraton- och hinderlopp som fortfarande pågår. En aning för många vätskekontroller kanske och ett decennielångt försvinnande men ändå har Arne Anka varit ostoppbar och oslagbar i sitt dissekerande av tiden vi lever i, lögnerna vi sväljer och klichéerna vi bygga våra liv på.Slå alltid uppåt! Satir, slapstick och surrealism i träffsäkra snytingar.”

Charlie Christensen är självlärd tecknare och serieskapare, mest känd för sin långlivade och flerfaldigt prisbelönta satirserie Arne Anka, som kom ut första gången 1983.

– Jag ville gräva i nynazismens nytändning. Rasismen är, vid sidan av nationalismen, något av de mest internationella fenomen som finns. Alla kulturer inbillar sig att just deras språk, kultur och gastronomi är det enda riktiga och att alla andra folk lever i en illvillig förvirring, och bara väntar på att bli upplysta. Jag ville försöka förstå vad det är som gör att vi i dag, i dessa tider av globalisering och bredband för alla, 70-tals-flummarens absoluta önskedröm, upplever en ökande nynazistisk utbredning, säger Charlie Christensen om arbetet med senaste boken.

Om stipendiet: Knut V Petterson var tecknare, grafiker och målare. Fonden instiftades 1972 av hans änka Kerstin och förvaltas av Svenska Tecknare. Enligt fondens stadgar ska årligen ett stipendium delas ut. Stipendiet är en meritutmärkelse till förtjänt tecknare, företrädesvis över 40 år. Stipendiaten utses av Svenska Tecknares styrelse och går alltså inte att söka.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22