Camilla Grebe bästa svenska deckare 2017

Nov 26th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Notis

Omslag till HusdjuretCamilla Grebes Husdjuret har utsetts till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Motiveringen är: Intrikat intrigbygge med finstämd skildring av människor i avfolkningsbygd.

Årets bästa till svenska översatta kriminalroman blev Ane Riels Kåda med originaltiteln Harpiks, översatt av Helena Ridelberg. Motiveringen: En absurd och överraskande komisk tragedi.

Omslag till 1793I år har det varit ovanligt gott om bra deckardebutanter. Deckarakademin enades om att utse Niklas Natt och Dags 1793 (Forum) till årets bästa svenska debut. Motiveringen är: En välgestaltad historisk mordgåta med såväl råhet som värme och medmänsklighet.

Årets fackbok blev Död och dagishämtningar. En kvantitativ analys av det tidiga 2000-talets svenska kriminallitteratur av Karl Berglund (Avd. för Litteratursociologi, Uppsala universitet). Motiveringen: En statistisk och dräpande genomgång av innehållet i några av deckarboomens viktigaste verk.

Deckarakademin gav dessutom Boel Unnerstad pris för hennes berömvärda översättargärning.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22