Bokmässan: Sverige läser – digitalt

Sep 29th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Notis

Omslag till Sverige läserFörra årets renodlade digitala bokmässa inleddes med ett seminarium om projektet Sverige läser, en sammanställning av bra litteratur som gjorts av De Litterära Sällskapen i Sverige, DELS. Även i år fanns Sverige läser med, för innehållet finns nu digitaliserat och sökbart på webben: https://dels.nu/sverige-laser/

Så det blev ett seminarium igen anordnat av Läsrörelsen, DELS och Litteraturbanken, ett samtal mellan Yukiko Duke, Kristina Lundgren, Paulina Helgeson och Birgitta Wistrand. Birgitta är ordförande i DELS och Kristina Lundgren är med i styrelsen och de två plus tre till har haft huvudansvaret för att få ut boken. Som nu efter ett år sålt i 3.000 exemplar, lika mycket som en genomsnittlig svensk roman.

Tanken var att visa upp “klassiker” som är relevanta i dag. 1066 böcker är listade, men seminariet hette Kan 1066 klassiker bli 2066?. Svaret är jovisst, åtminstone på webben. Alla är välkomna med synpunkter och förslag på författare som borde vara med. Än har man slutat med litteratur som kommit ut före år 2000, för det kan behövas en tid innan man ser om ett författarskap fortsätter att vara relevant.

Yukiko Duke, Kristina Lundgren, Paulina Helgeson och Birgitta Wistrand

Yukiko Duke, Kristina Lundgren, Paulina Helgeson och Birgitta Wistrand

Den som tittar i boken ser att vid vissa författare har en markering LB, vilket betyder att Litteraturbanken (litteraturbanken.se) har information om författaren och något eller några verk som kan läsas och laddas ner. I den webbaserade versionen av Sverige läser klickar man sig lätt vidare.

Varför titeln 1066 undrade Yukiko Duke? När arbetet pågick sades först 700 verk, när de räknade kom man fram till ungefär 1000, och de bestämde de att det måste bli fler för att slå Göran Häggs 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Och 1066 är en siffra man kommer ihåg.

Jodå, deckare är med, Sällskapet Deckarvännerna är ett av de över 150 sällskapen i DELS.

LRS

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22