Bokmässan: Flera novellvinnare

Sep 28th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Notis

Under Bokmässan var det flera novellskrivartävlingar som avslutades med prisutdelning. Som en del av det digitala bokprojektet “Efter Stormen” hade MIX Förlag och Adlibris Mondo en novelltävling som vanns av Erik Haking från Lund med sin novell Skuggvärlden som utöver äran fick 10.000 kr och publicering på MIX förlag. Sveriges Radios tävling om bästa radionovellen vanns av Khashayar Naderehvandi med Förhöret. Han fick 25.000 kr.

Skuggvarlden och Erik HakingEfter Stormen är ett digitalt bokprojekt som lanserades våren 2014 i form av tre kortromaner, ett antal kortnoveller, en kortfilm och sajten www.efterstormen.se. De tre kortromanerna är skrivna av Solja Krapu, Caroline L Jensen och Johan Ring. Som steg två i projektet utlystes den novelltävling som nu Erik Haking vunnit. Uppgiften var att skriva en novell som på något sätt skulle anknyta till samma fiktiva härdsmälta i Oskarshamns kärnkraftverk som de övriga kortromanerna i Efter Stormen.
Juryns motivering lyder:

″Med Skuggvärlden har Erik Haking på ett originellt, trovärdigt och ytterst obehagligt sätt tagit Efter stormen-historien till nästa nivå. Fantasieggande och konsekvent blandas vetenskapligt tänk med dystopiska stämningar och fantastikens skräckelement. Människans psykiska och fysiska utsatthet i en sargad värld har sällan känts så påtaglig.″

I juryn ingick författaren Helena Dahlgren, Carin Söderström från Adlibris Mondo, Titti Persson från MIX förlag samt Catharina Wrååk, tidigare litterär chef på MIX förlag och en av grundarna till projektet.

Novellen finns att köpa från och med den 27 september. Den ingår även i samlingsvolymen Efter stormen.

Om Skuggvärlden:
Mika och Alexandra är två av de människor som tvingas flytta till hjälpstationen i Saltvik när larmet om evakuering går, en hjälpstation som allt mer liknar ett flyktingläger. Som så många andra evakuerade blir de sjuka när influensan börjar gå. Men medan de andra boende tillfrisknar, mår de två allt sämre. Det blir allt tydligare att det som finns i deras kroppar är något långt mer hotfullt än ett virus.

Erik Haking, 29, Lund, student (i statsvetenskap), mestadels. Driver bloggen Den ömhet du är värd.

www.mixforlag.se finns en intervju med Erik Haking.

Khashayar NaderehvandiSveriges Radios Novellpris 2014 går till författaren Khashayar Naderehvandi (bilden till höger, eget fotografi) för novellen Förhöret i uppläsning av skådespelaren Emil Almén. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna. Novellen är en lätt absurd historia om två vänner och en tupp. En galen tupp med en kniv i sporren som cirkulerar på tionde våningen i det nybyggda bostadsområdet som ännu mest liknar en byggarbetsplats. Vad gör tuppen där? Och hur ska Paul-Émile bete sig, han som har fågelfobi?

Nytt för i år är att lyssnarna kan ladda ner alla Radionoveller som specialskrivits för Sveriges Radio. Radionovellerna finns för nedladdning i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/p1/radionovellen

Khashayar Naderehvandi är född 1981 och uppvuxen i Malmö. Han debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och utkom förra året med romanen Vilar i era outtröttliga händer.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22