Bengt Ohlsson får årets Helga-pris

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Notis

Bengt OhlssonSkönlitterära författarsällskapet Stockholm Nords Helgapris år 2018 har tilldelats författaren och skribenten Bengt Ohlsson (Foto Johan Bengtsson).

Prisutdelningen sker tisdagen den 16 januari kl. 18.00 på Scandic Star Hotell i Sollentuna Centrum.

Bengt Ohlsson tilldelas årets Helgapris för att han i sin roman Gregorius med stor ömsinthet gestaltat Hjalmar Söderbergs pastor och gjort honom trovärdig i sin osäkerhet och längtan efter kärlek. Pastor Gregorius är i Bengt Ohlssons berättelse en rädd och sökande man – inte avskyvärd som hos Söderberg. 2004 fick han Augustpriset för romanen.

Han debuterade 1984 med Dö som en man, sa jag och har därefter skrivit skönlitterära verk, dramatik och ett otal krönikor och artiklar i Dagens Nyheter, pjäserna Nigger, Kode och Rendezvous i Rio.

Helgapriset har fått sitt namn efter Hjalmar Söderbergs romanfigur Helga Gregorius i Doktor Glas och delas ut på Hjalmardagen, den 16 januari. Priset består av skulpturen Helga tillverkad av glaskonstnären Anders Wingård.

Författarsällskapet har sitt säte I Sollentuna och bildades av Sven O Bergkvist, Kurt Salomonson och Lennart Högman. Syftet var att främja det skönlitterära läsandet. För sina medlemmar anordnar sällskapet varje torsdag en föreläsning av aktuell författare eller annan aktuell person: www.stockholmnord.org

Efter prisutdelningen och Elisabeth Lindfors samtal med Bengt Ohlsson inleds sällskapets årsmöte med val av ny styrelse och bestämmande av föreningens inriktning under kommande år.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22