Avlyssnat i tid och otid

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis, Övrigt

Någon har sagt: att stjäla från klassikerna är som att bedriva sjöröveri på öppna havet, men att stjäla från en modern författare är som att vara ficktjuv i ett gathörn.

(Chamfort, 1740-1794)

Liza Marklund må ursäkta, men ännu har hon en bit kvar innan hon kan titulera sig Sveriges deckardrottning. För många läsare är det ännu Dagmar Lange (som Maria Lang egentligen hette) som har störst rätt till titeln.

(Johan Wopenka i Alla Tiders Böcker)

Boken hade den verkan som goda böcker normalt bör ha. Den gjorde de dumma dummare, de kloka klokare och tusentals andra förblev opåverkade.

(C.G. Lichtenberg, 1742-1799)

Göran Greider älskar verkligen litteratur med ett lidelsefullt allvar och bredden och rörligheten i hans beläsenhet kan inte annat än imponera. Han rör sig ledigt från Dostojevski till Marianne Fredriksson, han jämför Norén med Brecht…

(Merete Mazzarella i SDS)

En oläst bok är alltid ny!

(Clio, Historiska bokklubben)

Det är som om svenska kriminalförfattare, med bistånd från en del norskor, tävlar om vem som kan åstadkomma den mest förföljelsemaniska konspirationen. Det är inte utan att jag längtar efter lite underklassbrottslighet; brottet ansågs väl socialt betingat, om jag minns rätt.

(Magnus Eriksson i SvD)

Victor Hugo är känd för många, men läser vi honom? I de franska skolorna är han det viktigaste namnet i litteraturpensumet, som Shakespeare för engelska elever och Strindberg för svenska. Det räcker för att man inte ska läsa sådana författare senare.

(Folke Schimanski i Computer Sweden)

När jag var ung hade jag och mina kompisar som krognöje att diskutera vem i DN/SvD/AB/Expr som fått ihop det med vems fästmö eller skiljt sig från en maktfullkomlig förläggarsläkt för att ge igen i en nedgörande recension. Bakom många artiklar om rättvisa och förnuft tyckte vi oss ofta märka författarens personliga strid för att hålla sig kvar på den slipprigt hala parnassen. Vi läste mellan raderna. Läckorna i texterna har om möjligt blivit värre.

(M. Lindberg De Geer i Expressen)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22