Årets läsfrämjare utsedda

Jun 11th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Notis

Föreningen En bok för allas vänner har tilldelat författaren Bernt-Olov Andersson och  bokombudet  Suzanne Lazar, Skådebanan, 2012 års Läsfrämjarpris. Priset har delats ut varje år sedan 1992 och går till en författare och en läsfrämjare. Priset består av en litografi av konstnären Ewert Karlsson, EWK, och en penningsumma.

Juryns motiveringar:

Bernt-Olov AnderssonBERNT-OLOV ANDERSSON

Bernt-Olov Andersson, Sandviken, från början byggnadssnickare och järnverksarbetare, har sedan drygt trettio år tillbaka varit verksam på heltid som författare, dramatiker, kulturjournalist och kulturarbetare. Han debuterade som poet i slutet på 70-talet men det var som prosaist han fick sitt litterära genombrott med romanen Min älskade slaktare 1988 som med uppföljarna Syrenernas tid 1995 och Som en lilja 1997 utgör en trilogi som hämtar sin miljö från brukssamhället Sandviken på 50-och 60-talen.

Sammantaget har han hunnit publicera ett tjugotal böcker och skrivit ett antal arbetarspel och debattpjäser och för sitt mångsidiga författarskap har han belönats med en rad utmärkelser. Vid sidan av sin egen författargärning har han visat ett brett engagemang för att föra ut kulturen till nya grupper och för att hjälpa andra att med ordets makt uttrycka sina erfarenheter och åsikter. Med det målet i sikte startade han 1985 föreningen Arbetarskrivare i Norr och har bl. a. på senare år arbetat tillsammans med IF Metall i Sandviken i projektet ”Läs för mej, pappa!”. Under årens lopp har det blivit många författarbesök på bibliotek, i skolor och föreningar, och många skrivarkurser och litteraturprojekt under hans ledning. Med andra ord: en viktig läsfrämjande insats!

Susanne LazarSUSANNE LAZAR

Där Suzanne Lazar är och har varit verksam finns det böcker. Här är en bukett exempel. Inom Kommunals avdelning i Dalarna har hon organiserat ett finmaskigt nät av bokombud. Busschaufförerna i länstrafiken har alltid nära till ett arbetsplatsbibliotek, tack vare henne. När Suzanne tog över Skådebanan var det naturligt att litteraturen fick en central roll i verksamheten. Hon initierade Allas barnbarn i länet och när landstingsfullmäktige sammanträdde fanns det på Suzannes initiativ en lyrikbok bland möteshandlingarna.

Suzanne Lazar har ett hjärta som glöder för litteratur och läsning och en hjärna som finner möjligheter, ger struktur och systematik åt hennes breda kulturarbete. Därför är hon en värdig mottagare av Föreningen En bok för allas vänner Läsfrämjarpris 2012.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22