Årets bästa ljudböcker?

Jun 15th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Notis

Omslag på ljudböckerEn jury bestående av sju ljudboksälskare har lyssnat igenom bidragen. I år är alla nominerade titlar svenska och sträcker sig från självbiografi till skönlitteratur.

― Intresset för ljudböcker och Iris Ljudbokspris ökar. I år har vi fått in 51 titlar som nomineringsjuryn lyssnat igenom, vilket är rekord säger Eva Vallin, ansvarig Iris Ljudbokspris.

Morgan Allings självbiografi Kriget är slut är en av de sju utvalda ljudböckerna. Boken beskriver Morgan Allings smärtsamma uppväxt med en alkoholiserad mamma, barnhem och flertalet fosterfamiljer. Boken handlar även om hur Morgan Alling lyckas vända motgångarna till styrka. Författaren själv är uppläsare.

― Jag är jättelycklig att ha blivit nominerad. Det tog mig tre dagar att läsa in ljudboken och stundtals var jag tillbaka där dessa händelser utspelade sig. Tänk att min enkla historia kan hjälpa och stärka människor. Det gör mitt hjärta gott, säger Morgan Alling.

En vinnarjury tar nu vid för att under sommaren lyssna på de sju utvalda böckerna och presentera en vinnare. I juryn sitter bland andra tidningsdrottningen Amelia Adamo och författaren och historikern Herman Lindqvist.

― Bokupplevelsen blir på sätt och vis starkare och mer avslöjande när man hör varje ord och är perfekt för en rastlös person som jag. Jag ska lyssna på de sju finalistböckerna i bilen, på landet, i trädgården och när jag är ute och går med mina stavar. Sommaren är min absoluta favoritlyssningsperiod, säger Amelia Adamo, som sitter i vinnarjuryn.

Vinnaren presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 22 september. Priset består av ett talande konstverk och en prissumma på 50 000 kronor som delas mellan författaren och uppläsaren.

Iris Ljudbokspris
Priset delas ut för tredje året i rad till författare och uppläsare av den ljudbok som förmedlar bästa upplevelse baserad på tolkning och berättelse. Första året vann Per Olov Enquist med den självbiografiska boken Ett annat liv. Förra året gick priset till författardebutanten Jonas Jonasson och uppläsaren Björn Granath för ljudboken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22