Anthony Bourdain död

Jun 15th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Notis

Anthony BourdainFör ett par dagar sedan meddelades att författaren, kocken och TV-personligheten Anthony Bourdain tagit sitt liv den 8 juni 2018 i den franska staden Strasbourg. Han föddes 1956 i New York och blev alltså 61 år gammal.

Han var mest känd för sina matinspirerade reseprogram A Cook’s Tour och Anthony Bourdain: No Reservations som fortfarande ofta visas på flera stationer. Han besökte också Sverige flera gånger och blev mycket förtjust i tunnbrödsrulle med alla tillbehör, någon som inte förvånade eftersom han ofta var advokat för den sorts mat som såldes på gatan.
Litterärt blev han mest bekant för sina kokböcker men han gillade också deckare, i synnerhet hårdkokta författare som William S. Burroughs och i dennes anda skrev han kriminalromanerna Bone in the Throat (1995) och Gone Bamboo (1997) som kretsade kring restaurangbranschen

Omslag till Bone in the throatBone in the Throat är en våldsamt rolig skröna om mord, kalabalik och maffiaintriger där kocken Tommy Pagana på en liten krog i Manhattans Little Italy helt ovetande blir insyltad i mobbens försök att använda hans kök för avlivning av motståndare. Han hamnar i korselden mellan FBI och maffians soldater och gör vad han kan för att behålla livet och sin självkänsla. Boken är skriven med gott humör och innehåller en myckenhet skev humor.

Omslag till Gone bambooI Gone Bamboo kämpar den CIA-tränade mördarmaskinen Henry och hans tuffa fru Francis mot två regeringar och en maffiaboss som är transvestit. I sitt karibiska paradis utsätts de för lönnmördare av båda könen. Det är en humoristisk men våldsam berättelse som följer den gamla Hollywoodprincipen om att börja med världens undergång och arbeta sig upp mot ett klimax. En riktig skojarroman, med andra ord.

Det är möjligt att han lekte med förkortningen CIA. Det var nämligen på Culinary Institute of America han utbildade sig till kock, vilket gillades av hans amerikanska mor och franske far. Medan han gick i college jobbade han som diskare på en restaurang och det var där han bestämde sig för att göra matlagning till sitt yrke. Det lyckades över förväntan och Bourdain  var under en tid köksmästare på Brasserie Les Halles i New York.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22