Alibi får välkommen 50-årspresent

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Notis

I år fyller svensk pulp fiction – åtminstone partiellt – 50 år. Så lång tid har gått sedan legendariske John Lorén startade Alibi-Magasinet.

Och nu ser det ut som om magasinet skall återuppstå.

MB Förlag i Bromma har fått utgivningsbeviset och enligt förlagschef Torsten G. Widholm lär det första numret komma redan till jul i år. Det blir ett slags provnummer.

– Är det jubileum är det, säger han till DAST.

Och precis som gamla klassiska Alibi kommer vi att i första hand satsa på svenska författare. Men vi har också trevare ute för att kunna återutge en del av de stora nordiska pulpförfattarna, i första hand Stein Riverton.

Det är meningen alt Alibi-Magasinet (med undertiteln Pulp Fiction) skall finnas ute i handeln på allvar i januari 1996 och sedan komma ut var tredje torsdag i månaden. Det blir en ”tidning” med rygg, i modifierat A4-format och på 64 sidor. Varje sida har två spalter, vilket gör att det går att sätta tidningen läsligt med relativt liten stil. Detta gör att varje Alibi kan innehålla en roman av acceptabel längd, men till ett pris av strax över 20 kronor.

Avsikten är också att man skall kunna prenumerera på Alibi-Magasinet.

– Jag är väl en obotlig nostalgiker, säger Torsten Widholm, men alldeles i det blå befinner jag mig inte. Det finns en tydlig 50-talstrend i samhället när det gäller både kläder, bilar och heminredning.

Så Alibi kan komma att fylla sin plats. Att vi inte ligger fel i tiden bevisas kanske också av att deckarkännaren Johan Wopenka i år kom med en bok om kriminalmagasin av Alibis sort.

Första bok ut är ett originalmanuskript av Kjell E. Genberg. Titeln är ”Brinnande brott”.

– Det är verkligt spännande, säger Widholm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22