Adamsonstayetten 2015 utdelad av Svenska Serieakademin

Oct 19th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Notis

AdamssonstatyettenMarjane Satrapi
Den ena av 2015 års internationella Adamsonstatyetter tilldelas den iransk-franska konstnären Marjane Satrapi för hennes gripande och samtidigt roliga självbiografiska serieroman Persepolis, där hon insiktsfullt skildrar ofrihetens trygghet, frihetens otrygghet och andra paradoxer.

Sussi Bech
Den andra av 2015 års internationella Adamsonstatyetter tilldelas Sussi Bech, Danmark, för hennes mångåriga komiska äventyrsserie om den kretensiska prinsessan Nofret och hennes äventyr i det forna Egypten. Bech är en lika intelligent som schvungfull serieskapare och hon räds inte att förmedla sina genuina egyptologiska kunskaper och väva in egna spännande teorier om Nefertiti och andra tidens gestalter.

Peter Bergting
Den ena av 2015 års svenska Adamsonstatyetter tilldelas Peter Bergting, som med en häpnadsväckande flit och kapacitet gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Hans verkslista är bedövande: fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för betydande USA-förlag som Dark Horse och Image Comics. I Sverige blev han särskilt uppmärksammad för serieromanen Gängkrig 145 i samarbete med Jens Lapidus 2009. Bergting arbetar oförtrutet vidare. Vår fascination fortsätter.

Malin Biller
Den andra av 2015 års svenska Adamsonstatyetter tilldelas Malin Biller för hennes mångsidiga, ärliga, ambitiösa och otvungna konstnärskap, där hon utan balansstav eller skyddsnät rör sig mellan det djupa allvaret och det uppsluppna burleskeriet. Med serieboken I varje droppe är en ädelsten har hon gett oss nya tankar och associationer kring Gustaf Frödings diktning.

Mini-Adamson
till 2 snillen i den svenska serietidningsvärlden:
Ulf Granberg
 som i olika ledande roller gjorde kreativa underverk med serietidningen Fantomen mellan 1973 och 2012.
Alf Thorsjö 
som gjorde kreativa underverk med serietidningen Knasen mellan 1978 och 2006.

Adamsondiplom 2015
Ida Säll, Svenska Dagbladet, 
som skriver kreativt och djupt inkännande om samtidens serieskapare och som dristigt lanserar Joakim Pirinen och Marjane Satrapi som Nobelpriskandidater i litteratur.
Joakim Gunnarsson, Egmont,
 en seriebranschens mångsysslare och jonglör – kvalificerad författare, pedagog, projektledare, redaktör, tecknare. Har vi glömt nåt?
Alf Steinsvik
 som från sin digitala studio i Vilnius i snart 15 år har visat hur en nyanserad och vaken färgläggning kan ytterligare förstärka framstående serier som Rocky, Lilla Berlin och Zelda.
Ingvar Jensen
 som startade Seriehuset 1973, det första riktiga serieantikvariatet i Sverige. Som började ge ut album med Mumintrollen. Som startade Alvglans förlag ihop med Bulls Presstjänst. Som utvecklade katalogen och prisguiden Seriekatalogen. Som har vårdat sig om Tom Puss, Modesty Blaise och Spirit.
Anders Andersso n
är förmodligen Sveriges främste seriesamlare. Det sägs att han äger vartenda nummer av varenda svensk serietidning som har givits ut – och han har koll på innehållet i dem. Hans kunskaper har manifesterats i bland annat Seriekatalogen och de stora Fantomenfaksimilerna, utgivna av Semic/Egmont.

Hedersdiplom
Urban Gunnarsson, 
vår outtröttlige, trägne och trogne statyettillverkare genom 50 år. Vår tacksamhet och beundran är outsäglig.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22