25:e Urhunden till Malin Biller och Shau Tan

Sep 21st, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Notis

UrhundenSeriefrämjandet delar för 25:e gången ut sina Urhundenplaketter. 2011 års pris för 2010 års bästa originalsvenska seriealbum går till Om någon vrålar i skogen av Malin Biller (Optimal
press). Priset för bästa till svenska översatta seriealbum går till Ankomsten av australiensaren Shaun Tan (Kabusa böcker). Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Positiv förlag.

Priserna delas ut av historikern och serievännen Dick Harrison på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Juryns motivering för 2010 års bästa originalsvenska seriealbum: “Malin Billers ‘Om någon vrålar i skogen’ är en överlevares skildring av en uppväxt präglad av missbruk och sexuellt utnyttjande. Malins relationer under uppväxten beskrivs med psykologisk skärpa och ett tydligt men samtidigt kreativt bildspråk. Även om hon inte väjer för det svarta och svåra, är berättelsen ändå lättläst och hoppingivande. En bok som engagerar, berör och lämnar ett bestående intryck hos läsaren.”

Juryns motivering för 2010 års bästa till svenska översatta seriealbum: “Shaun Tans ‘Ankomsten’ är en surrealistisk, varmhjärtad och i ordets bästa bemärkelse drömlik skildring av hur en man lämnar hustru och barn för att söka försörjning i en ny, främmande värld på andra sidan havet. Med fantastiskt vackra teckningar och ett närmast unikt bildspråk ger denna ordlösa berättelse en personlig, allegorisk och allmänmänsklig bild av utvandringens orsaker, hopp och våndor.”

Juryns motivering för 2011 års Unghundenplakett för främjande av barn- och ungdomsserier: “Positiv förlag har, helt på egen hand och mot alla odds, startat den utmärkta månatliga barnserietidningen ‘Tivoli med vänner’. Tidningen innehåller enbart originalproducerade svenska serier och har
engagerat en stor del av Seriesveriges tecknare i produktionen av barnserier. Man har ett redaktionellt helhetsgrepp, ett personligt tilltal och en nära relation till sina unga läsare med serieworkshops, aktiva
insändarsidor etc. Dessutom har förlaget givit ut en inspirerad serieversion av barnboksklassikern ‘Loranga, Masarin och Dartanjang’, tecknad av Sara Olausson.”

Seriefrämjandet (SeF) grundades 1968 och verkar för ett höjande av den tecknade seriens status som uttrycksmedel, och en större kunskap om dess karaktär och särart.

SeF ger ut facktidskriften Bild & Bubbla, Sveriges enda regelbundet utkommande tidskrift om serier, med fyra nummer per år, samt publicerar serier och litteratur om serier. SeF har lokalföreningar i Uppsala, Göteborg, Skåne, Värmland och Stockholm.

Seriefrämjandets pris Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriealbum.Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Sedan 1994 delas också Unghunden ut för insatser för barn-och ungdomsserier i Sverige.

Mer om Urhunden finns att läsa på: www.serieframjandet.se/urhunden

Bästa originalsvenska seriealbum:
2010: “Frances 1” av Joanna Hellgren
2009: “Döda paret och deras ‘vänner” av Joakim Pirinen
2008: “Jamen förlåt då” av Anneli Furmark

Bästa till svenska översatta seriealbum:
2010: “Husfrid” av Alison Bechdel (am.)
2009: “Fixaren” av Joe Sacco (am.)
2008: “Olaf G.” av Lars Fiske och Steffen Kverneland (no.)

Unghunden för insatser för barn- och ungdomsserier i Sverige:
2010: Stefan Diös
2009: Jan Lööf
2008: Lena Furberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22