2014 års Fantastiknovelltävling avgjord

Oct 23rd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Notis

Här är resultatet av den femtonde upplagan av Fantastiknovelltävlingen! Novellerna bedömdes avidentifierade av vår jury, som rapporterar att de ansåg kvaliteten ovanligt hög i år. Och den rutinerade örnblicksjuryn bestod av författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Novellkommentarer följer sist (hedersomnämnanden får inte kommentarer från alla juryledamöter). Juryn skall ha ett stort tack!

97 bidrag inkom, med viss övervikt för science fiction och skräck, men fantasy fanns också väl representerat. (Något färre bidrag än förra året, men den varma sommaren kanske drog författare från tangentbordet?)

Vinnarna kontaktas separat och prisvinnande noveller publiceras i sinom tid på arrangören SKRIVA:s E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med). Författarna behåller rättigheterna, men den som vill använda tävlingsbidrag för något projekt (bok, tidskrift) kan nå dem via undertecknad för förfrågningar.

Ett varmt tack till tävlingens sponsorer, SF-Bokhandeln (https://www.sfbok.se), förlagen Wela (https://www.welaforlag.se) och Zenzat (https://zenzat.wordpress.se) som donerat prispengarna (2000 kr), föreningen Novellmästarna (https://novellmästarna.se/), samt tidningen Skriva (https://https://tidningenskriva.se/) som ger en gratisprenumeration till de tre på prispallen. Ett hemligt, mindre extrapris förbereds som även inkluderar dem som hedersomnämnts!

Kosmiska, fantastiska och hiskerliga gratulationer till alla vinnare – och faktiskt till alla som deltagit och skickat in bidrag! Bara genom att skriva och avsluta något kan man traska vidare på litteraurens vindlande stigar.

Den som känner att pennan pockar kan redan nu sätta igång och fundera på bidrag till Fantastiknovelltävlingen 2015 som utlyses någon gång nästa vår.

PRISLISTA:
1:a pris: “Nio dagar” av Liv Vistisen-Rörby
2: a pris: “Återfallet” av Charlotta Jonasson
3:e pris: “Onsdag i september 1982” av Tobias Holmgren

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på författarefternamn):
“Det som kommer upp” av Disa Buskhe
“Vandringen” av Gertrud Dahlman
“Svårigheten att hantera en skrivmaskin” av Samuel Envall
“Kallbrand” av Jonas Lejon
“Emet” av Fredrik Stennek

NOVELLKOMMENTARER (se förkortningen för juryledamöters namn ovan):
“Nio dagar”
NK: Supersnygg konstruktion. Allt faller på plats och man vet redan från början att det kommer att göra det. Man vet bara inte hur. Klassiskt novellupplägg som gör läsaren trygg i obehaget som novellen förmedlar.
PL: En skräckhistoria som berättas baklänges. Ett grepp som inte bara öppnar en hisnande spiral av rysliga skeenden utan som i slutet också känns helt logiskt. Välanvänd skräckrekvisita, som skrämmande plötslig personlighetsförändring och artefakter som bär på en förbannelse, får en ny fräschör. Ett ytterst välskrivet stycke dessutom.
KBM: Klassisk skräcknovellkänsla som får nackhår av resa sig av spänd förväntan. Och detta i en ypperlig strukturdräkt som bygger upp stämningen effektivt – och baklänges.

“Återfallet”
NK: Mycket välskriven och följer en snygg berättelsekurva. Aningen lång, men den håller läsaren fången. Fascinerande insikt i en plågad människas tankar.
PL: En klassisk “haunted house-story” som återges i dagboksform och ett vackert, suggestivt språk. Läsaren får följa ett plågat psykes slutliga sönderfall i en modern miljö med psykofarmaka och rehabiliteringsprogram. Men det förflutna tränger sig på i den förfallna herrgård som jag-personen just flyttat in i. Är det minnen från en annan tid som tar form eller är det bara en allt mer förvriden fantasi som tillåts löpa amok?
KBM: En lång novell om en person med långdragna problem, men som läsare hålls man fast i ett järngrepp hela vägen fram. Här blandas verklighet och overklighet på ett gastkramande sätt.

“Onsdag i september 1982”
NK: Klockren. Inte ett ord sitter fel. Blir extra snyggt eftersom det så tydligt är ett barn som berättar, med ett barns syn på världen. Ett av få bidrag som håller sig till novellformatet.
PL: Det här är mörk fantasy i det mindre formatet, berättad ur ett tydligt barnperspektiv. Det är bara ett kort brottstycke ur någons verklighet som inte riktigt ser ut som vi är vana vid samtidigt som så mycket är precis som vi kan minnas det. Det handlar om maktkamp och avundsjuka på en skolgård och det fantastiska elementet nämns nästan enbart i förbigående, som något helt naturligt.
KBM: En oerhört välskriven ögonblicksbild av vad som händer när ett barn stoppar tiden, bara för en liten stund, och under ett kort tag tar kontroll över allt.

“Det som kommer upp”
PL: Mörk sf om glastaket och krossade drömmar, som har en del hisnande detaljer som  “upp och nervända höghusen” som den framtida  underjordiska civilisationen bebor.

“Vandringen”
NK: Komplett galen och oavbrutet underhållande. Underbar läsning! Piggade upp juryn.
PL: Fantasy med en sotsvart komik och en underbart vildsint berättargalenskap, där en talande häst är det mest vardagliga inslaget.
KBM: Ekvilibristiskt skriven berättelse där vilda västern, science fiction, Monty Python och Bibeln stoppats i en mixer varefter författaren hållit knappen intryckt en lång stund.

“Svårigheten att hantera en skrivmaskin”
NK: Jag gillade också “Skrivmaskinen”.
PL: Humoristisk fantasy om besatta maskiner i en professionellt kåserande stil.
KBM: Detta är det lekfulla och mycket välsmakande beviset på att det finns ett liv efter döden och att folk egentligen aldrig ändrar sig. En helt underbar bagatell som doftar arsenik och gamla spetsar.
“Kallbrand”
NK: Fantastiskt välskriven. Dialogen är rent infernaliskt bra, något av det tätaste jag läst. Jag tyckte inte att slutet höll ihop på samma sätt, men färden dit är ren njutning.
PL:  Dystopisk framtidsskildring om ungdomar som aldrig sett Stockholm, elektriskt ljus eller ishockey.  På sin vandring genom en förstörd värld med zombies,  hoppas åtminstone en av dem på en frälsare i gul tröja.
KBM: Läsaren får se sitt eget Stockholm från en annan tid då allt brakat samman för länge sedan. Med spänning följer man några ungdomars färd på jakt efter ett förflutet och en frälsare. Allt är dött, fast kanske inte tillräckligt dött. Mörkret drabbar samman med ljuset.

“Emet”
PL: Intressant Golem-variant med skyltdockor.
KBM: Här möter Riktiga människor den urgamla Golem-myten i en affärsmässig nutid. Spännande, kittlande och väl uppbyggt. Borde bli film!

AHRVIS ENGHOLM
tävlingsadministratör
ahrvid@hotmail.com

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22