2012 års fantastiknovelltävling avgjord

Oct 2nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Notis

Här är resultatet av den trettonde upplagan av Fantastiknovelltävlingen. Novellerna bedömdes avidentifierade av vår namnkunniga jury, som syntes ha haft en grannlaga uppgift.

“En spännande spännvidd på novellerna den här gången”, enligt en jurymedlem. “Det var också extremt jämnt i toppen. Det fanns fem–sex bidrag som kunde ha vunnit.”

Juryn bestod av författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Novellkommentarer följer sist och det verkar tydligt att juryn haft alla sinnen öppna och på helspänn.

118 bidrag kom inom allt från science fiction och skräck till fantasy och noveller på gränsen mellan olika genrer. Man kan sluta sig till att det finns ett starkt och ökande intresse för novellskrivande.

Prisvinnande noveller kommer i sinom tid på arrangören SKRIVAs E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med). Författarna behåller rättigheterna, men den som vill använda tävlingsbidrag för något projekt (bok, tidskrift) kan nå dem via undertecknad för förfrågningar.

Ett varmt tack till föreningen Novellmästarna, som donerat prispengarna (1800 kr) och även ansvarar för E-antologin Skottdagen och andra ruskigheter som vinnarna också kommer att erhålla.

Den som känner att det kliar i fingrarna kan redan nu sätta igång och fundera på bidrag till Fantastiknovelltävlingen 2013 som utlyses någon gång nästa vår.

PRISLISTA:
1:a pris “Hemliga lådan” av Robin Karlsson
2:a pris “Tvättstugan” av Jonas Lejon
3:e pris “Inbjudningskortet” av Patrik Centerwall

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på författarnamn):
“Det svarta slottet” av Susanna Aguirre
“Bortom inomhus” av Sofie Berthet
“Tidens rörelse” av Ingrid Cohen
“Babylon 3000” av Olle Harstedt
“LCHF” av Åsa Ornefalk
“Den sista krönikan” av Jenny Persson

NOVELLKOMMENTARER (se förkortningar av jurynamn ovan):
“Hemliga lådan”
NK: Charmig historia om en anställd på Tomteboda som får tag i en hemlig låda. Berättad med glimten i ögat och full koll på både språk och handling. Allt hänger ihop och det bjuds på skratt, förundran och förfäran, hela vägen fram till slutknorren – som lyckas överraska, trots att den egentligen inte borde göra det. Imponerande komposition.
PL: Det här är en klassiskt rakt berättad sf-novell där en jag-person lägger fram ett häpnadsväckande faktum och lovar att berätta hur det kunde bli så. Läsaren lotsas med en stadig hand genom alla vändningar i en både dramatisk och humoristisk historia om teleportationens avigsidor; när en vanlig svensk med ett trist jobb på en postterminal äntligen får lite spänning i livet går det mycket illa.
KBM: Anton Tjechov lär ha sagt “Om du hänger ett gevär på väggen i första akten, så måst det avfyras i den sista”. I novellen Hemliga lådan hängs ett rejält “gevär” upp redan i första meningen, och på slutet avfyras det med splattrande salut. Dessemellan förekommer kaskadspyor, danska, Tomteboda och ett djävulusiskt underställ. Kan det bli bättre?

“Tvättstugan”
NK: Pskykologiskt drama som sträcker sig genom hela novellen. Busschaufförens Charlies älskade Maja ligger i koma på sjukhuset och han är på väg in i en djup depression. Eller också talar verkligen torktumlaren i tvättstugan med honom. I vackra små scener visar författaren vad som händer och Charlies långsamma förfall blir njutbart efter som det är så väl gestaltat. Slutet andas Låt den rätte komma in.
PL: Person- och miljöskildring är lysande i denna suggestiva och allt kusligare berättelse om sorg och skuldkänslor. En busschaufför med en hustru som ligger i koma, försöker få sin ensliga vardag att gå ihop med gnälliga grannar och passagerare och plötsligt verkar den uråldriga torktumlaren i hyreshusets tvättstuga tala till honom.
KBM: En gripande berättelse där huvudpersonens ökande alienation stegras på ett skickligt sätt. Det dunkande ljudet från torktumlaren i tvättstugan lyfter sig ur den gråkalla vardagen och blir trumslagen från något helt annat och mer blodtörstigt. Till slut kokar det ned till den mest grundläggande av alla frågor: det omöjliga valet mellan liv och död.

“Inbjudningskortet”:
NK: En suveränt skruvad historia som egentligen är väldigt enkel – en anställd har inte fått något inbjudningskort till den förestående företagsfesten. Kvinnan gör sina efterforskningar och i bisatser förstår läsaren att det inte är något vanligt företag. De anställda verkar inte ens vara människor, åtminstone inte alla av dem. Skönt underfundigt berättad, med galenskap som liksom puttrar under ytan. Allt skevar åt olika håll.
PL: “The office” med zombies, en härlig “mashup” som effektivt framställer maktkampen på ett kontor där en del av medarbetarna råkar vara odöda. När Alice inte får något inbjudningskort till den exklusiva firmafesten bestämmer hon sig för att agera. Bakom en nedtonad yta döljs något fasansfullt.
KBM: Även i en alternativ tillvaro, där odöd personal hör till vardagen på jobbet, är människans drivkrafter och svagheter ändå desamma. Spelet mellan chef och anställd, hierarkin och den kollegiala avundssjukan ges rakbladskanter av de övernaturliga inslagen. Att inte bli bjuden, inte få höra till, är ett hot mot jaget som huvudpersonen är beredd att gå mycket långt för att eliminera.

“Det svarta slottet”
KBM:Ingmar Bergman skulle vara stolt över denna psykologiska thriller där det spelas schack med döden i en alternativ verklighet, där den livliga fantasins hybris skapar ondska och kärlek i kittlande blandning och där mörkrets Alice i Underlandet blandas med skärande Gardellsk vardag.

“Bortom inomhus”
PL: En ytterst välskriven berättelse som utspelas i en dystopisk framtid där större delen av omvärlden förstörts och människorna får tillbringa nästan all sin tid inomhus. Frisk luft är något unikt och kan endast avnjutas under enstaka semestervistelser. Jag-personen har arbetat flitigt som “doftkreatör/kompositör” och ska snart tilldelas en resa till en varm plats. Hoppas hon.

“Tidens rörelse”
NK: Infernaliskt välskriven novell om en man som testar en tidsresa. En ren njutning att läsa.

“LCHF”
NK: Snygg text, som återger en tråd på ett forum om LCHF. Korta, ilskna inlägg med klockren tonträff.

“Den sista krönikan” och “Babylon 3000”
KBM: Dessa två sf-noveller fångade mitt hjärta på en gång. De är båda dystopier med episka drag och starka känslor. Här ser man material till hollywoodproduktioner som heter duga! I “Den sista krönikan” har ett besök på Merkurius besmittat jorden med tidigare oanad ondska, och de mänskliga rasen är på väg att utplånas. I “Babylon 3000” är det människan själv som försatt sig i en apokalyptisk situation genom att förstöra vår planet, vilket beskrivs via en olycklig kärlekshistoria över klassgränser. Filmerna bör spelas in i ökenmiljö med bra karaktärsskådespelare.

AHRVID ENGHOLM
Tävlingsadministratör

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22