1200-årig historia fick nytt liv

Jan 28th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Notis

Ivar LundgrenOnsdagen den 27 januari 2016 kom författaren Ivar Lundgren till Scandic Star Hotell i Sollentuna för att berätta om sin senaste roman Ansgar som handlar om hur munken som kom att kallas Nordens apostel för snart 1200 år sedan skickades till Norden att propagera för en för nordmännen ny och ganska främmande religion. Vikingarna kände nog till den lite, inte för inte hade de härjat i kristnade länder, men det betydde inte att de anammade den så länge den inte främjade handel.

Lundgrens bok är en roman, inte ett faktaverk, men innehåller de ”sanningar” som finns, som ärkebiskop Rimberts text Vita Anskarii (Ansgars liv) som Lundgren läst noga vid sidan om annan forskning i ämnet. Det var en tid då man inte visste mycket om världen och skapade skrönor om hur marker och varelser såg på okända platser. Ansgar blev troligen förvånad när han aldrig träffade alla de enfotingar och människor med hundhuvuden som enligt berättelserna fanns i riklig mängd i norr. Nordens apostel besökte Birka två gånger innan han återvände och avled i Bremen den 3 februari 865. Efter sin död blev han helgonförklarad.

När Ivar berättat färdigt och fått välförtjänta applåder följde årsmöte i Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22