Svenska ord

Apr 18th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Ledare

Svenska akdemiens logoSom journalist hela livet har jag arbetat med ord, egna och andras. En föreläsare sade en gång, före Internets tid, att ingen skribent fick vara längre än armlängds avstånd från Svenska akademiens ordlista, en synonymordbok och Svenska skrivregler.

Numera, med en smart mobiltelefon i handen, kan i alla fall SAOL vara ständigt närvarande. Det är bara att surfa in på svenska.se där man hittar både SAOL, Svenska akademiens ordbok (SAOB), och SO, Svensk ordbok. Man vill kolla ett ord och får svar från alla tre källorna. Dessutom kan man läsa akademins grammatik. Däremot får man köpa Svenska skrivregler om man vill ha den nära sig.

Alla ord är förstås inte vackra, och Bengt Dagrin meddelar att nu finns en uppdaterad version av Fula ordboken (http://www.fulaordboken.se/) och han tycker att webbplatsen Slangopedia (http://www.slangopedia.se/) är ett bra komplement. Där kan vi alla fylla på med slang som saknas.

Som skribent ska man försöka välja så bra ord som möjligt för att förmedla det man vill säga. Svenska akademien (http://www.svenskaakademien.se/) ska enligt stadgarna arbeta på svenska språkets “renhet, styrka och höghet”, dvs. dess klarhet, uttrycksfullhet och anseende.

Tyvärr verkar en del ledamöter ha missat att välja egna ord som kan ge anseende. Det finns visserligen en del deckare med anknytning till akademin (läs Dastartikeln om detta: http://www.dast.nu/artikel/nobelpris-vanlig-deckaringrediens) men annars är Dasts bevakningsområde spännings- och underhållningslitteratur som sällan uppmärksammas av Svenska Akademiens ledamöter. Just nu tycks ledamöterna själva stå både för spänningen och ha anknytning till kriminell verksamhet.

Deckarakademin-logoDå är det skönt för oss deckarläsare att en annan oss närstående akademi, Svenska Deckarakademin (http://deckarakademin.org/hem/) uppför sig mer anständigt. Det får mig att minnas en erfaren författare som berättade att när det är författarfest så är det poeterna som slåss, medan deckarförfattare undviker våld.

Annat än i sina böcker då.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22