Sommar och nostalgi

Jul 28th, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Ledare

HönökakaJag tillbringar större delen av sommaren på en plats där det i närheten för ett par år sedan öppnades ett nostalgimuseum. Själv skulle jag kalla det ett bilmuseum, för det är gamla bilar det handlar om.

Det har öppnats flera nostalgimuseer i Sverige (sök på webben så får du en lång lista), och är inte många museer, oavsett vad de handlar om, just en plats där man lätt blir nostalgisk, minns saker från förr som i sin tur sätter igång andra minnen från den tiden.

Och så blev jag nostalgisk när jag i butiken hittade Hönökaka, en favorit från ungdomen på Västkusten. Men lite besviken är jag, för mitt minne av det brödet är att den sort som jag då åt (med ost på) var lite kompaktare. Tror att det försvann efter att det lokala storbageriet i Göteborg slukades av en större bagerijätte. Dock smakar även denna variant jag kan köpa gott, av båda de bagerier som tillhandahåller den.

Sommar är ju ofta en tid också för omläsningar. Det har varit flera tidningsartiklar om Enid Blyton, Fem-böckernas skapare. Omläsning av ungdomsböcker från ens egen uppväxt kan både ge nostalgin en skjuts och få en att se med äldre ögon på sådant som då passerade helt utan invändningar.

Omläsning av böcker kan göras av många olika skäl, inte bara nostalgi. Det kan finnas en glädje i formuleringar man kan njuta av igen, det kan vara skönt att ägna sig åt sådant man redan vet allt om när man ligger däckad i förkylning och inte orkar med nymodigheter. 

Och så förstås omläsning av de riktigt bra böckerna, de som fortsätter att ge glädje och insikter.

Vilka är dina omläsningsfavoriter? Skriv gärna till oss och berätta: redaktionen@dast.nu.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22