Sanning och konsekvenser

Mar 19th, 2009 | By | Category: 2009-1, Ledare

Vad är sanning?

Det är förvisso en fråga som bekymrat mänskligheten sedan medvetenhetens begynnelse. I litterära sammanhang har ju vinterns diskussion om Liza Marklund och Gömda pekat på det vanskliga att säga att en bok är sann. Efter att debatten tagit fart har författaren ångrat att det inte i stället stod på omslaget ”bygger på en sann historia”, och bibliotektjänst har klassat om den från dokumentär till roman.

Just den diskussionen är ju inte ny. Nyckelromaner har varit föremål för domstolsprövning förut, och även i vanliga romaner finns det personer som många känner igen sig i, och då antingen kan känna sig kränkta eller hedrade.

”Skriver man om en synål så är det alltid nån enögd jävel som känner sig träffad” har Fritiof Nilsson Piraten sagt.

Och det finns ju också stora grupper som anser sig sitta inne med en slutlig sanning och därför vill förbjuda böcker eller ta livet av författaren.

Dessa tankar kommer upp inte bara på grund av Gömda utan också efter att ha sett Ebbe – The movie, filmen om Ebbe Carlsson. En grund för ”affären” var ju att huvudpersonerna Carlsson och Holmér ansåg sig sitta inne med sanningen om vem som mördade Olof Palme, men trodde att poliser motarbetade den. Så: Sanningen ska göra er fria? Eller, som en författare sagt (just nu glömt vem): Sanningen är så farlig att den bör hanteras bara i små doser.

DAST är en tidskrift. Vi recenserar böcker. De uttryck som kommer fram där är recensentens sanning. Läsaren har full frihet att tycka annorlunda.

Själv tycker jag (och många med mig så kanske vi är något på spåren) att dokumentärfilmen om Ebbe är mycket bra, inte minst därför att de som intervjuas ger olika bilder av människan. Jag har också min bild av Ebbe, liksom alla som kom i kontakt med honom. Hans liv var mycket intressantare än hans bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22