Recensionsproblem: gilla läget!?
Mar 4th, 2015 | By ansvarig | Category: 2015-03 mars, LedarePå de fina kultursidorna har det återigen utbrutit en debatt om litteraturkritikens pris. Och Tidningen Vi har meddelat att de inte längre kommer att ha många korta recensioner utan ska ägna sig åt färre men mer djuplodande texter om färre böcker.
Tidningar läggs ner, kulturtidskrifter har det svårt, tidningar fusioneras och får gemensamma kultursidor och därmed färre röster.
Samtidigt är det förmodligen många fler som skriver om litteratur och publicerar sig än tidigare: webbtidskrifter (där ju numera Dast är en), bokbloggar och kommentarer om böcker på Facebook.
Även de stora tidningarnas kultursidor lider under utrymmesbrist. Även under de tider då dagspressen var rik och hade råd med många sidor var det förstås omöjligt att hinna med allt. Nu har man inte råd att betala många recensenter och både sidformat och sidantal har krympt så att texterna som publiceras måste bli kortare (och det gäller ju inte bara recensioner). Med allt fler som ger ut på eget förlag eller med hjälp av webbaserade ”förlag” kommer dessutom allt fler böcker ut. Förra året kom ca 160 svenska deckare, plus förstås de översatta – och då talar vi bara om en genre.
Skriver man kort, eller kortkort, lockas man förstås att nyttja ett enklare betygssystem. Vi har alla sett dem: getingar, plustecken, hjärtan, stjärnor, tärningssidor…
Dast har inte valt den modellen. Inte för att den inte kan ha sina fördelar. Jag har själv i tidigare verksamhet nyttjat den.
Betygshysteri talas det om i skolans värld. En recension ska förstås inte bara vara ett betyg, utan ska ge mer information till läsaren och i bästa fall även till författaren. Vi hoppas att vi gör det. Har du som läsare synpunkter på hur vi lyckas är du välkommen med kommentarer (mejla till redaktionen@dast.nu). Och vill du skriva själv hör av dig.
En sista kommentar om ”betyg” i vid mening: alla ”gilla” på Facebook och andra ställen på webben är ju också betyg. Oron för att skolbetyg skulle vara så farliga tycks mig överdriven med tanke på det numera allt frekventare betygssättandet av personer och inte bara av prestationer. Men gilla gärna Dast på Facebook!
LEIF-RUNE STRANDELL
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22