Privatdeckaren lever!

Apr 29th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Ledare

PrivatdeckareVi som kom in i deckarens värld via mästerdetektiven Kalle Blomkvist, Ture Sventon och förstås Sherlock Holmes och lord Peter Wimsey (inte att glömma Hercule förstås), har sett kriminalromanen ändras från deckare till polisroman.

Och så lärde vi efter hand att känna ett antal hårdkokta herrar i USA, Philip Marlowe, Lew Archer och många fler, och på tv dök upp advokaten Perry Mason (fast han fanns ju i bokform också) som hade hjälp av en hel detektivbyrå. Och förstås Nero Wolfe, en privatdetektiv som är motsatsen till den fattige privatsnoken med whiskyflaskan i skrivbordslådan.

Så kom poliserna, en eller ett par eller en hel avdelning: Sjöwall—Wahlöö, Ed McBain… ja listan kan numera bli hur lång som helst.
Och så förstås, med lord Peter i spetsen, tätt följd av miss Marple, alla de begåvade amatörerna. I dag finns de fortfarande, men låter ändå poliserna sköta det ordinarie utredandet. Harry Friberg skulle nog motas bort av dagens kriminalintendent Vesper Johnson.

En och annan nutida privatdetektiv finns ju, V I Warshawski förstås. Men tunnsådda är böckerna om dem, min barndoms hjältar.

Men nu en klassisk privatdeckare, engelsk, med trassligt liv och en hjälpande dam på kontoret, Cormoran Strike. Han dyker upp i J K Rowlings steg in på deckarbanan under pseudonymen Robert Galbraith (bilden här är ett utsnitt från omslaget till Gökens rop). Och det lyckas, privatutredaren känns trovärdig, både som människa och som brottsutredare (läs recensionen också).

Någon som tycker att jag hoppar över dagens Kalle Blomkvist/Mikael Blomkvist i Milleniumtrilogin? Nix: Mikael är journalist och sådana har funnits som ett eget spår i deckarvärlden. Inte så konstigt, liksom poliser, advokater och andra i rättsväsendet är ju journalister sådana som kan väntas frekvent ägna sig åt att granska brott.

Två avslutande kommentarer: Deckarakademipristagaren Lars Pettersson gav förra året ut Svarte Petter där huvudpersonen arbetar med säkerhetsfrågor på varuhus, en slags detektiv. Författaren funderar på en serie där rättsväsendets enklare arbetare får huvudroller. (Läs recensionen och ett kapitel!)

För det andra: Bland Dasts noveller finns några med en klassisk privatdetektiv, i Göteborg. Du träffar honom i en liten serie, här den senaste med länkar till de tidigare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22