Övervakningssamhället

Jun 4th, 2009 | By | Category: 2009-2, Ledare

I dessa EU-valsdagar med Piratpartiet forsande fram för fulla segel och Ipredförvirring så slås jag av hur normalt övervakningssamhället ter sig i TV.

Jag kollar då och då The Bill på Kanal 9, Englands längsta polisserie. Den har visserligen 25 år på nacken, men de delar som visas nu i Sverige är från de senaste säsongerna. The Bill följer ett antal poliser i ett Londondistrikt. Mycket är vardagsbrott, ibland lite läskigare våldsinslag, ungdomskriminalitet blandas med någon enstaka gangster.

Men oavsett om brottet är inbrott i butik eller rånöverfall så är polisernas första reaktion: skaffa videobanden från övervakningskamerorna. Därnäst gäller det att ta hand om datorer om sådana varit inblandade, samt att kolla telefonsamtalen.

Jo, jag har läst att Storbritannien är världens mest övervakade land. Det som slår en som naiv tittare i Sverige är med vilken vardaglighet detta sker, och att det så ofta verkligen finns en eller flera kameror (vilket man ju tycker att brottsligheten borde veta) som avslöjar missdådare.

Jag läser en hel del engelska deckare varav många ju numera är polisromaner men har inte samma intryck därifrån. The Bill känns dock väldigt verklighetstrogen, men som integritetskänslig svensk kanske man kan hoppas på att det är manusförfattarna som tycker att övervakningsvideo är ett enkelt sätt att lösa normalt två fall per entimmesavsnitt (minus reklam).

Så är det nutid eller framtid vi ser? Och hur ser The Bill ut om tio år?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22