Ord

Sep 23rd, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Ledare

Omslag till Fädernas missgärningarOrd är viktiga, det lär man sig snabbt om man hamnar i ett yrke som bygger på att man använder ord. Dessa tankrar kom för mig när jag läste baksidestexten till Åsa Larsson senaste bok, Fädernas missgärningar. Där står nämligen:

”Äntligen är den sista och avslutande boken om Rebecka Martinsson här!”

Ska vi vara glada för att vi slipper läsa mer om henne sedan?

Nej, tanken är förstås att vi som gillar Rebecka (och Åsa) att vi har väntat ända sedan 2012 och nu är vår längtan uppfylld.

Små oklarheter i syftningar kan leda tankarna helt fel. Ett känt misstag är uttrycket björntjänst, som många unga tror är en stor tjänst, medan ursprungsbetydelsen är den helt motsatta, en tjänst som gör skada.

Ett felplacerat inte kan förändra meningen. Sådant är förstås författare (och journalister) väl medvetna om, och privatdetektiven Nero Wolfe i Rex Stouts böcker kunde dra många slutsatser av hur en brottsling tänkte och agerade.

Enklare irritationsmoment är dåligt korrekturlästa texter, med felstavningar, avstavningar, störande kommatering och syftningsfel. Dast är inte felfri (och läsarna får gärna komma med påpekanden, så rättar vi).

Lyckligtvis är felen sällan så allvarliga som den gången en veckotidning skrivit dl i stället för msk i ett bakrecept och växeln ringdes ner av ilska hemmabagare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22