Mångfald är bra!

Aug 20th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Ledare

Under sommaren har jag läst många nyutkomna böcker. Eftersom jag gör det för att sedan skriva i Dast så har det förstås blivit många deckare och annat i spänningsgenren. Ändå är det upplyftande att se hur olika böcker kan vara. Alltså inte bara i kvalitet, utan i hur man ser på människor och miljöer, relationer, brott.

Och jag läser andra böcker också (uppväxt mer eller mindre i en bokhandel). Det är en glädje att variera, att möta olika synsätt, olika platser och människor. Ibland är det bara för att ha roligt (Wodehouse till exempel), ibland för att man får svårare saker att tänka på.

Så mångfald är bra! De som vill ta bort sådant som just de inte gillar, och om alla fick göra så, blev det inte mycket kvar.

Utan de nya tankarna och nya synsätt skulle mänskligheten inte ha utvecklats. Vår förmåga att tåla olika åsikter är en viktig grund i demokratin. Det är totalitära regimer som särskilt gärna vill ha koll på åsiktsyttringar och inte gillar att bli motsagda.

Litteratur från olika delar av vår värld ger också kunskap om andra kulturers synsätt och levnadsvillkor (och tro inte annat än att också Sverige hyser många olika kulturer).

Därför är Bokmässan så rolig. Inte bara de enskilda mötena med författare, utan mångfalden. Att den litterära världen är så stor. Snart är det dags igen.

LEIF-RUNE STRANDELLMässmingel

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22