Många nya böcker, och gamla

Nov 26th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Ledare

Omslag till Sverige läserÅrets bokflod har svämmat över alla bräddar, vilket nog inte har med klimatuppvärmingen att göra. Deckarakademin fick in lite över 150 svenska deckare för bedömning, men det publiceras många fler, troligen nästan en om dagen, vilket i så fall betyder att deckarna tagit den platsen före kokböckerna som ledde för några år sedan.

Så kommer också alla de översätta inom spänningsgenren, så för oss recensenter är det oöverstigligt att hålla koll på alla. Men vi gör så gott vi kan.

Omslag till StockholmsdetektivenFör den läsintresserade finns förstås många gamla godingar att läsa om eller rent av upptäcka. DELS (De litterära sällskapen i Sverige) gav förra året ut Sverige läser, 1066 böcker i svensk litteratur från vikingatid till år 2000. Deckarkapitlet är omfångsrikt.

Nu finns Sverige läser också som sökbar databas, https://dels.nu/sverige-laser/. Den kopplar ihop sig med Litteraturbanken (https://litteraturbanken.se/) där novembers tema är klassiker. För deckarintresserade kan man t.ex. hitta S A Duses Doktor Smirnos dagbok från 1917. Den kan läsas på webben. Och förstås Stockholmsdetektiven av Prins Pierre som brukar räknas som den första svenska deckaren.Omslag till Doktor Smirnos dagbok

Det finns 1.314 titlar i biblioteket, också tjocka som Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, i två delar. Numera finns också 820 ljudfiler, inspelade visor, t.ex. av Bellman, och författare som läser egna verk.

Så den som vill komma bort från nutiden hittar tips från flera århundraden.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22