Många böcker, tjocka böcker

Jan 14th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Ledare

Romaner, inte bara i spänningsgenren, tycks bli allt tjockare. Och därmed tyngre.

Medan tidningstexter blir allt kortare, och Twitter begränsar antalet tecken,  tycks inte minst deckar- och thriller-genren producera allt voluminösare volymer.

Nå, många sidor i romaner är ju inte alldeles nytt. För att visa min litterära bildning kan jag peka på Roger Martin du Gards väldiga romansvit Släkten Thibault (som jag som  tonåring nästan kom helt igenom). Och många är det som numera medger att de inte kommit igenom Marcel Prousts magnum opus.

Att Dickens ofta klämde iväg en massa manussidor lär bero på att han skrev tidningsföljetonger och fick betalt per sida. Men så är det väl inte i dag?

Förlagen har säkert goda (ekonomiska) skäl för att låta författarna sväva ut. Novellsamlingar är ju tydligen inte så lättsålda heller.

Ändå är det hel rad goda författare som i råd till skribenter förespråkar att man håller sig kort.

Så här ser Georges Orwells sex grundläggande regler ut i svensk översättning:
1. Använd aldrig en metafor, liknelse eller annat talesätt som du är van att se i tryck.
2. Använd aldrig ett långt ord där ett kort ord kan duga.
3. Om det är möjligt att ta bort ett ord, ta alltid bort det.
4, Använd aldrig passiv form där du kan använda aktiv.
5. Använd aldrig en utländsk fras, ett vetenskapligt ord eller ett jargonguttryck om du kan hitta en vardaglig engelsk ersättning.
6. Bryt mot vilken som helst av dessa regler hellre än att säga något direkt barbariskt.

Jag vill genast erkänna att jag brutit mot dessa i texten ovan, men jag är i alla fall medveten om det.

Liknande råd finns hos Ernst Hemingway (http://www.copyblogger.com/ernest-hemingway-top-5-tips-for-writing-well/) och Kurt Vonnegut (http://peterstekel.com/PDF-HTML/Kurt%20Vonnegut%20advice%20to%20writers.htm). Söker man på “writing advice” dyker det upp ännu fler råd av både kända och okända författare. Också på svenska finns massor av råd (för att inte tala om kurser för blivande författare).

Först och sista är det förstås innehållet, vad man vill ha sagt, som är det väsentliga. En del kan få det kort, andra kan ha många sidor som man inte får nog av.

Men kan du skriva kort är du välkommen att publicera din novell i Dast.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22