Kulturkanon!

Oct 31st, 2022 | By | Category: 2022-10 okt, Ledare

Omslag till Sverige läserVår nya regering tar upp den alltid lika heta frågan om en svensk kulturkanon. I andra länder finns ju sådant och det verkar ju bra, säger den nya kulturministern och lovar att det inte är regeringen som ska bestämma vad som ska vara med, utan experter.

Motståndare till idén säger bland annat att en sådan kanon ändras hela tiden och att det är de verk som i ingår i det levande kulturarvet som är just en kanon.

DAST ägnar sig åt litteratur, visserligen inte alla genrer utan huvudsakligen åt spänning och deckare. Så som den delen av utgivningen ökat är det ändå en stor del av förlagens verksamhet vi försöker läsa och skriva om.

Finns då en svensk kanon för deckare? Frågar man ivriga läsare är det ofta några verk som kommer upp, inte minst Sjöwall—Wahlöö bland de svenska, och Kerstin Ekmans Händelser vid vatten (som ju nu ska bli tv-serie).

Båda författarna finns med i den lista som Sällskapet Deckarvännerna hjälpt till att ställa samman och som ingår i boken Sverige Läser! 1066 böcker ur tusen år av svensk litteratur från vikingatid till år 2000. Det är en gemensam satsning av DELS, De litterära sällskapen i Sverige (där Deckarvännerna är med). Den är inte tänkt att vara en kanon utan lästips på böcker som kan glädja läsare även i dag. Den är indelad efter genrer och börjar med runstenar (även om Rökstenen inte direkt är lättläst). Sedan finns bland annat Barn- och ungdomslitteratur, Bruksprosa, Dramatik, Epik (romaner, noveller och självbiografier), Humor och kåserier, Lyrik och Spänningslitteratur, plus Antologier.

När boken kom 2020 presenterades den på Bokmässan (som ju det året var digital).

Den tryckta upplagan är nästan slut men innehållet lever och utvecklas på webben och en hel del av verken finns att läsa via koppling till Litteraturbanken.

Ett litet tips till den kommande utredaren av litteraturdelen i kanon-arbetet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Dels: Sverige läser: https://dels.nu/sverige-laser/
Nyhet i DAST: http://www.dast.nu/artikel/bokmassan-sverige-borde-lasa-mer-och-har-ar-lastipsen  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22