Kulturen och tidningarna

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2010-1, Ledare

I två år har DAST funnits som webbtidning efter 40 år som tryckt tidskrift. Kostnaderna för distribution blev för höga för de intäkter från prenumerationer och bidrag från Kulturrådet som kom in.

Nu har det ytterst sällan gått att ge ut kulturtidskrifter med vinst. Men de stora dagstidningarna har länge haft bred kulturbevakning som ett försäljningsargument, och även mindre lokala och regionala tidningar har under slutet av förra seklet satsat på kultur.

Nu ser det värre ut. Senaste beskeden från Dagens Nyheter som måste spara är att man skär ner över hela linjen, och allra mest på kulturen. Det betyder att deras kulturavdelning kommer att bli mindre än den på Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Sydsvenska Dagbladet.

Nu kommer säkert ändå många kulturredaktioner att kasta avundsjuka blickar mot DNs resurser, och jag tänker inte ge mig in i debatten om vad man egentligen får ut av mängden medarbetare (och ett inte föraktligt antal frilansare). Det oroande är snarare hur enkelt det tycks vara att strömlinjeforma tidningsutgivningen. Här på webben kan man publicera snabbt och billigt – och har svårt att få intäkter…

Tidningarna, och tidskrifterna, har sagt sig vilja satsa på fördjupning, förklaring och förbättring. Fördjupningen finns, men sällan (alltför ofta är sk analyser bara tyckanden), förklaringarna har blivit bättre med fungerande grafik, men på det hela taget har förbättringarna bara blivit ytligheter.

Det är lätt att fylla sidor med börstabeller (som finns snabbare på webben), och man kan undra om en personintervju blir så mycket bättre av att halva utrymmet på ett uppslag tas upp av ett ganska vanligt ansiktsporträtt. Fast det är ju stort förstås.

Nå, här ska inte kastas sten, jag vet att det inte är lätt med förändringar. Men som ivrig tidningsläsare hoppas jag på att den seriösa journalistiken också i tidningsformatet överlever, om än på läsplatta eller på annat (billigare) distributionssätt.

Vi på DAST fortsätter. Ni som läsare är välkomna att bidra. Vi har avstått från kommentarsfunktionen på webben, men skicka synpunkter, artiklar och noveller så hanterar vi dem som om vi fortfarande kom ut på papper.

Eller tycker ni annorlunda?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22