Katastrof när Hamilton lämnar scenen?

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Ledare

När Jan Guillous Hamilton häromåret döpte om sig till Hamlon och flyttade till Kalifornien fick detta internationella konsekvenser – till och med utan för fiktionens värld.

Norstedts Förlag, till för ett par veckor sedan ägt av holländska Wolters Kluwer via dotterbolaget Liber, har sålts till KF Media, liktydigt med Rabénförlagen.

Nja, inte allt men det viktigaste, nämligen skönlitteraturen, faktaböckerna och multimedia. Redan tidigare var avdelningen för ungdomslitteratur förflyttad till Rabén & Sjögren. Den nya förlagskoncernen får namnet Rabén-Norstedts.

Det fanns de som redan i fjol spådde katastrof när Guillous storsäljare nått vägs ände. Enbart Hamiltonböckernas andel av försäljningen fick Norstedts siffror att sega sig över det röda och från 1990 visa vinst. När Hamilton blev Hamlon gick botten ur förlaget.

Frågan är vad Rabén-Norstedts betyder för svensk litteratur och inte minst för författarna, Det här betyder ju att det nu finns ännu färre stora förlag att sända sina manus till.

För en liten tid sedan slog ju också Bonnierföretagen ihop Albert Bonniers förlag med Bonnier Alba. Det börjar dra kallt…

Stora affärer tar tid. Kanske är det dessa som gjort att de stockholmska giganterna inte haft tid och kraft att bygga montrar i Göteborg. När de hunnit konsolidera det nya finns det kanske chans för allmänheten att få träffa dem på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg igen.

KJELL E. GENBERG CHEFREDAKTÖR  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22