Jul i pestens tid, och tid att skriva

Nov 29th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Ledare

Jul-20 DastHär en julhälsning från redaktionen. Den får vara lite symbolisk, en välkomnande krans på dörren som dock tyvärr får vara stängd i koronans tid. Men på webben är det alltid öppet.

Advent, julen närmar sig och bokförlagen berättar att de fått in fler manus än tidigare. Den påtvingade isoleringen har tydligen fått författare att skriva flitigare och andra att försöka sig på att formulera sig.

Inte så att det varit brist på nya böcker, särskilt inte inom spänningsområdet, som skrevs före pandemin. Många har våra recensioner blivit. Några har julmotiv, som feelgood-spänningen Älskade jävla jul. Katarina Mazetti har gett ut en novellsamling med jultema, och en recensent tycker sig ha hittat den perfekta julklappsboken, Kalla, vita vinternätter, och Marianne Cedervalls nya utspelar sig under advent och får sin upplösning vid jul, Dö för vårt syndiga släkte.

DAST har länge publicerat noveller (finns en med julanknytning) och vi välkomnar läsare att skicka in egna försök. De kan vara långa eller korta, och amerikanen Fredric Brown är en som behärskade det korta formatet, och han har också en deckare med en jultomte i centrum, Tomtar på loftet.
Men Ernest Hemingway brukar anges som den som skrivit den kortaste novellen: For sale: baby shoes, never worn.

Det har fått en amerikansk skribent att uppmana vänner och bekanta att beskriva den nuvarande pandemin i bara sex ord, och ett antal har publicerats i New York Times. I artikeln är det första inlägget ”Not a criminal, but running masked.”

Hur skulle en svensk variant, om pandemi eller som deckare, kunna se ut? Vågar någon läsare pröva? Skicka i så fall till redaktionen@dast.nu.
Kolla in de amerikanska förslagen: https://www.nytimes.com/2020/09/11/opinion/coronavirus-pandemic-poetry-memoirs.html?campaign_id=9&emc=edit_nn_20201120&instance_id=24296&nl=the-morning&regi_id=56299674&segment_id=45029&te=1&user_id=c67b87afd287f60070b986b743349a12

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22