Ingen är bara det du ser

Aug 8th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Ledare

Varg Veum-statynIngen är bara det du ser. Så står det, fast på norska, på en staty i Bergen. Den föreställer sig en man, hemlös?, sittande nedanför entrén till en bank, mitt i centrala staden.

Det är kyrkan som ordnat med statyn. Och tankarna går förstås till till de hemlösa och tiggarna för att vi ska tänka på att där sitter en människa, inte bara ett socialt problem.

Om man i Bergen frågar efter statyn över Varg Veum, Gunnar Staalesens huvudperson i en rad deckare och tv-filmer som utspelar sig i Bergen, hänvisas man till denna. Nja, Varg Veum är det alltså inte, men modellen för statyn var Trond Espen Seim, som spelar Varg i filmerna.

Ingen är bara det du ser. Det kan ju också vara något att tänka på för deckarläsare. Det är ju inte sällan den minst misstänkte som är brottslingen. Men det är också för den författare som vill skildra samhället en utmaning att visa människan bakom brottslingen.

Varg Veum är en kändis i Bergen, men Staalesens böcker verkar inte längre locka svenska förlag. Olika tv-kanaler har i olika omgångar sänt och repriserat tv-filmerna, men det tycks inte ha hjälpt. 2005 kom den sista, så entusiasterna får brottas med norskan, för 2012 kom den senaste.

LEIF-RUNE STRANDELL

Intervju i Dast med Gunnar Staalesen om Varg Veum

Varg Veum-statyn

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22