Här är lite textreklam för Bonk

Sep 3rd, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Ledare

bonk-logoDen världsomspännande koncernen Bonk, som grundades i Finland i slutet av 1800-talet, byggde sin inledande verksamhet på överflödet av Östersjöansjovis. numera är de världsledande i bl a Gnaggvågstransformation, feromonaerosoler, paranormala kanoner, elektromagnetiska ballonger.

Och mycket mer.

Har du missat denna viktiga industris produkter? Kanske inte så konstigt. Själv var jag lite orolig över att inte ha hört något om dem på länge, inte sedan de fanns på en stor utställning på Kulturhuset i Stockholm för över 20 år sedan.

Men i somras i Helsingfors blev jag lugn: en stor samlingsutställning redovisade verksamheten fram till i dag, och man kunde beskåda de många olika nya maskiner som finns.

Bonk Raba Hiff-maskinJodå, maskinerna finns (som Raba-Hiff på bilden) och fotografier och dokument redan från början.

Men själv industrin finns inte, som industri. Det är ett konstverk där den främste skaparen är Alvar Gullichsen.

Det är ett imponerande och fantasieggande projekt. Utställningarna jag har sett ser helt seriösa ut, lagom torrt tråkiga som en utställning om vilket större industriföretag som helst.

Lite science fiction alltså. Och Bonk har varit inblandade i filmen Anchovies from outer space. Har inte sett den men kanske den bara finns som affisch.

Enligt Bonks forskning så passerar planeten Jorden varje femtiotvåtusende år genom den stora strålen som kommer från Sirius B, ansjovisarna hem. Senast var det mellan december 2012 och februari 2013. Detta har lett till att klockorna i alla levande celler ställs om så att vi människor kan gå ytterligare ett steg uppåt på evolutionens stege.

Låter bra.

Och vad har nu detta med deckare att göra? Inget, eller allt. Författare, liksom konstnären här, skapar ju sina egna världar, med historia både bakåt och framåt. Som läsare kan man besöka många sådana världar och träffa många människor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Vill du veta mer? Finns förstås på webben:
Bonk museum (som kan besökas): http://www.bonkcentre.fi/p0_swe.htm
Alvar Gullichsen: http://www.alvargullichsen.org/WEB/ALVAR_GULLICHSEN.html

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22