FÖR MÅNGA TV-POLISER

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Ledare

Överflöd.

Det är ett ord som osökt kommer i ens tankar i många sammanhang. Överflöd på gott och ont. Det är en tröst att inse att det inte är bristande ambitioner som gör att man inte kan läsa alla nyutkomna deckare, inte ens på svenska. I alla fall inte om man måste göra det på sin fritid.

I min ungdom var det högtidsstunder då tv visade deckare (och radion körde deckarserier). Nu är det deckare av olika slag mest varje dag i flera tv-kanaler.

Jag klagar förstås inte över att det visas deckare på tv. Men det är sällan som den där riktiga högtidskänslan infinner sig – de är för många, för lika, för mallade efter en grundidé.

Ibland kommer det förstås någon som höjer sig över mängden, som Sopranos eller The Wire eller någon engelsk. Det är numera sällan någon riktigt dålig, men många som flyter ihop i minnet.

Kanske höjde sig Perry Mason över tv-normalen för att det var sällsynt med tv-deckare, men jag tror felet är att många producenter tar den lätta vägen: mer av det som redan slagit.

Det är sällsynt med riktigt nya idéer. Kanske enklast att bara planka en gammal framgång och fräscha upp den med nutida miljöer.

Jag välkomnar mothugg och förslag till nutida tv-serier. Det finns ju begåvade deckarförfattare.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22