FÖR ATT INTE TALA OM ALLA DESSA KVINNOR

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Ledare

Det finns ingen staty över Stieg Trenter i Stockholm, Frank Heller står inte staty i Lund, men i Nora kommun står i alla fall en kvinnlig deckarförfattarinna staty eller om det nu var en byst. Nämligen Bergslagens egen puzzeldrottning Maria Lang, pseudonym för Dagmar Lange. Om detta enbart är ett utslag av lokal stolthet eller ett tidens tecken må vara osagt. Det ena behöver i och för sig inte utesluta det andra. Icke förty kriminella damer stormar nu in på den tungt vägande sida av parnassen som är mordlysten.

De stora föregångerskorna var naturligtvis Agatha och Dorothy där borta på de dimmiga öarna, de som utan åthävor stod i jämnbredd med John Dickson Carr och Patrick Quentin om de inte rentav överträffade dem, inte minst försäljningsmässigt.

Vid Bouchercon 1999 i Milwaukee, Wisconsin, USA var det för första gången fler kvinnliga deckarförfattare än manliga. Norge som en gång i tiden var en föregångare i Skandinavien med kioskmagasin har återigen lagt sig i framvagnen med en sky av kvinnliga deckarförfattare. Nu kommer kvinnovågen även i Sverige, men vi tänker inte nedlåta oss till att påstå att det visar “att kvinnor kan”. Kvinnor har alltid kunnat. För vad hade litteraturhistorien varit utan Charlotte Brontë, Emily Brontë, Mary Wollstonecraft Shelley och Selma Lagerlöf? Detta nummer är inte kvinnornas DANS men i alla fall kvinnornas DAST.

BERTIL FALK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22