Fler språkpoliser!

Apr 10th, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Ledare

Språkfrågor har blivit mycket mer diskuterade numera, med flera språkkrönikörer i dagstidningar, en hel tidskrift bara för ämnet, språkfrågor i TV både i morgonprogram och i underhållning på bästa sändningstid.

Omslag till Handbok för spåkpoliserEn som ofta finns med är Sara Lövestam, författare (och känd för Dasts läsare med en serie deckare med en papperslös flykting som huvudperson). Hon har skrivit en rad böcker om språkfrågor, inklusive en med titeln Handbok för språkpoliser.

De flesta språkpoliser är dock inte anställda som sådana utan har bara (nå, inte så bara) starka synpunkter på vad som är rätt och fel. De professionella språkvårdarna och experterna brukar vara mycket mer vidsynta.

Men några språkpoliser saknar jag, för de har blivit mycket färre: ordningspoliserna och kriminalarna. De professionella ordningspoliserna kallas korrekturläsare, och särskilt inom dagspress har de nästan utplånats. Deras uppgift är att följa lagböckerna, som Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, och interna regler. Numera når alla skribenter ordlistor och ordböcker på nätet, kolla svenska.se.

Men rättstavningsprogrammen i datorns ordbehandling markerar ju fel? Jo, men ibland är även rättstavade ord fel, missuppfattade eller på fel stilnivå. Sådant klarar sällan programmen, men förr hittade den kunnige korrekturläsaren sådant, liksom felstavade personnamn och konstig interpunktion.

Och egentligen vet vi alla att korrekturläsning av egna texter lätt blir fel för vi vet ju vad som ska stå där.

Kriminalarna, oftast kallade redaktörer, ska ju ur en skribents manus få fram det väsentliga, kunna stryka och be om förtydliganden, ibland kolla sakuppgifter. Jag har inga siffror på det men jag tror att mycket i den massmediala och snabba publiceringen sker utan att alltid granskas på vägen. Bråttom!

Även inom bokbranschen har jag en känsla av att redaktörerna, särskilt de hårdhänta, har blivit färre. Ibland saknas de helt när författaren ger ut på eget eller på förlag som mot betalning trycker vad som helst.

Under mitt yrkesliv har jag träffat på korrekturläsare som hittade fel bara med en enkel blick på texten, redaktörer som förvandlade mediokra texter till läsvärda nyheter. Språkpolisernas grundläggande arbete är ju sådant som liknar städarens: om man inte ser smuts och fel tänker man inte på det, men damm och stavfel stör.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22