En clown i rymden

Mar 13th, 2019 | By | Category: 2019-03 mars, Ledare

Omslag till Galaxy-nummerS i Dast står för Science fiction, SF. Då och då sägs att sf-skildringar förutsäger framtiden. Så har sagts redan om Jules Vernes månfärder. Oftare sägs att sf är ett sätt att sätta fingret på nutida företeelser.

Den nuvarande utvecklingen av AI, intelligent design, och robotar som ska kunna ta över arbete från människor, och vilka problem det kan medföra, har lett till seriösa diskussioner om de sk robotlagar som Isac Asimov tog upp i sina böcker, främst Jag, robot. Där finns regeln för roboten att aldrig skada en människa. Men i diskussionen om självkörande bilar finns frågan om hur en självkörande bil ska agera i en situation där valet står mellan att köra på en person, kanske ett barn, eller köra av vägen och då riskera livet på bilens passagerare. Studier har pekat mot att vi i teorin anser att det gäller att rädda ett barn, men köpare av självkörande bilar sätter sin egen säkerhet främst.

Än har jag inte sett någon författare som tagit upp denna diskussion i en novell eller roman.

I dag känns det som om Liftarens guide till galaxen, den kompakta resehandledningen, närmar sig i form av våra allt smartare telefoner. En hel del, inte minst av utvecklarna själva, tycks oroa sig för att utvecklingen blivit alltför bra, telefonernas innehåll uppmuntrar till ett beroende. Därför ser cheferna för de stora teknikföretagen i USA till att deras barn går på Montessoriskolor utan elektroniska hjälpmedel och begränsar barnens tillgång till smarta apparater till ett minimum.

Flera thrillers från USA innehåller beskrivningar över hur huvudpersonerna ser till att inte vara spårbara, använder bara kontantkortstelefoner, aldrig betalkort, köper inte flyg- och tågbiljetter och kör bara gamla bilar utan gps.

Sverige sägs vara det första landet (eller möjligen efter Norge) som blir kontantlöst. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (jag föredrar det gamla namnet Räddningsverket) vill ju i den utskickade broschyren att vi alla ska ha ett förråd av kontakter för att kunna handla om elektroniska system kollapsar. Tycks dock vara en fram förhoppning.

Varför dessa funderingar? Och rubriken? Jo, det kom en nyhet att när man ska plocka ut folk till längre rymdfärder så är det inte bara teknisk kunskap och god hälsa som efterfrågas. Och Dagens Nyheter följde upp men en längre artikel i söndagstidningen den 10 mars. Man behöver också folk med social kompetens och humor. Det fick mig att minnas en novell, amerikansk, i en av min ungdoms SF-tidskrifter, Häpna eller Galaxy (bilden på ett av svenska Galaxys nummer, inte just den med novellen), som handlade om en rymdbesättning som irriterades av en av medlemmarna som tydligen inte kunde tillräckligt mycket av jobbet. Så när de landade efter slutfört uppdrag frågade de vad den där killen gjorde där. Jo, han var oljan i maskineriet, han var professionell clown och hade mycket riktigt förhindrat konflikter i besättningen, vilket tidigare uppdrag hade haft problem med.

Se där en framsynt sf-författare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22