Det blev en bokmässa! En variant i alla fall

Sep 27th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Ledare

BokmässanBilden här är från ett tidigare år. Nu blev ju hela Bokmässan digital och gratis för alla intresserade. Så hur funkade det?

Kan bara (förstås) tala för mig själv. Slapp åka från Stockholm till Göteborg, men missade då förutom mässminglet och allt man kan uppleva av väntade och oväntade möten också familj och vänner som under åren varit en viktig del i resan.

Seminarierna som jag kollat (teoretisk kan man ju om man har ork och tid kunna se allt) varit lika väl strukturerade som dem man sett på plats tidigare. Men det är konstigt hur några minuters väntan på uppkoppling och start av sändning (live och i efterhand) känns så mycket mer än de kanske fem—tio minuter man ibland varit på plats innan mötet börjat.

När seminarierna hållits i de större salarna har de uppträdande varit väldigt små där borta på scenen, nu kom man dem mycket närmare. Men det är en skillnad på närhet. Också tidigare har en hel del seminarier spelats in, mest av UR, och kunnat ses i efterhand, idealiskt borde ju vara att kunna erbjuda båda delarna: en fysisk mässa som man (mot betalning väl?) också skulle kunna följa på distans och se i efterhand åtminstone en viss tid.

De digitala seminarierna har kompletterats med möjlighet att köpa de medverkandes böcker med mässrabatt.

En viktig skillnad med den här play-varianten: när man är på plats så är man där med avbrott för mat och toalettbesök och strövtåg bland utställarna — hemma är det svårt att sitta klistrad vid dator/padda/telefon i ett sträck, så det blir mycket mer som att titta på tv. Numera kan man ju avnjuta de flesta tv-program när det passar en själv.

Jag hoppas att vi kan komma till en ”vanlig” bokmässa nästa år. Seminarier kan alltså avnjutas hyfsat bra digitalt och planerat, men det oväntade mötet på mässgolvet och de engagerade frågorna från seminariepubliken saknar jag.

LEIF-RUNE STRANDELL

Läs mer om Bokmässan: Den digitala bokmässan
Om att lyssna och läsa
Sverige läser, lästips
Många tittade på Bokmässan, och många pristagare

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22