Det bedrägliga minnet

Jan 29th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Ledare

Har just sett tv-programmet om hjärnan, avsnittet om minnet. Det intresserade mig inte minst för att jag förmodligen är en statistiksiffra i en doktorsavhandling i psykologi som handlar om att glömska är en aktiv process.USB-minne

Det var under första året på universitetet som vi studenter deltog som försökspersoner i en av våra lärares arbete. Han var en rätt tråkig typ som pedagog och ryktet sade att han hyste mycket högerextrema åsikter. Men att glömskan är ett aktivt arbete för sortering av alla våra intryck köper jag.

Minnen spelar ju en stor roll både i verklighet och fiktion när det gäller brottsutredningar. Jag tror nog att verklighetens poliser och åklagare är kunniga i hur svårfångade vittnesutsagor är, men i deckare är det förvånansvärt hur säkra huvudpersoner är på att vittnen minns rätt. Att vittnespsykologi är en komplicerad vetenskap vill författare helst bortse ifrån, vilket man som läsare kan ha förståelse för. Ska handlingen föras fram och bokens sidomfång inte ökas ännu mer än vad nutida snabbskrivare ändå pressar fram så är läsaren tacksam för raka rör.

Vi som läser många böcker minns förstås en del bättre än andra. Men ibland är minnesbilden otydlig, man minns att den författaren hade en väldigt bra bok tidigare, men exakt vad den hette och vad den handlade om i detalj är svårare att komma ihåg. Oftast räcker det med att börja läsa de första sidorna, och många bra böcker kan läsas många gånger och ge nya intryck.

Det gäller förstås inte minst sådant man läste för längan sedan, kanske redan som barn, och som man med mer erfarenhet upplever på helt nytt sätt.
Och ibland är det en glädje att läsa om en gammal kär vän när tillvaron är obehaglig eller när sjukdom och feber gjort en nedsatt. Att minnas allt i handlingen känns tryggt.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22